Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bílek a spol. proti všem? Boj Čechů o sebevědomí

Sport

  16:15aktualizováno  16:50
PRAHA - Z přátelského utkání v Norsku by si trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek rád odvezl kvalitní výkon i výsledek. Dnes večer můžete porovnat, jak se jeho přání podobala realitě. Čeští fotbalisté podstoupí poslední prověrku před finální částí kvalifikace mistrovství Evropy. Reprezentanty za necelý měsíc čeká klíčový souboj o účast v baráži o Euro ve Skotsku a naladit se na něj chtějí proti houževnatému Norsku.

Tomáš Rosický. foto: ČTK

Severský soupeř by měl herním stylem připomínat dalšího ostrovního soupeře. Kouč Michal Bílek od svých hráčů očekává především zlepšení v ofenzivě. "Víme, že k tomu, aby byl větší klid a lepší atmosféra, potřebujeme podat kvalitní výkon i uhrát dobrý výsledek," prohlásil Bílek. "Je pravda, že jsme delší dobu neudělali dobrý výsledek a teď k tomu máme dobrou příležitost, protože hrajeme se soupeřem, který má velkou kvalitu," podotkl kouč přímo v Oslu.

Těší ho, že Češi mohou změřit síly právě s Norskem. "Herním stylem se trošku podobají Skotům. Mají hru založenou na důrazu, soubojích, létá od nich hodně centrů do vápna soupeře a hrají ve vysokém tempu," řekl Bílek.

Domácí chtějí zlepšit fanouškům náladu

Na rozdíl od červnového turnaje v Japonsku už Bílek neplánuje žádné velké zkoušky v sestavě, přesto minimálně jeden test už s předstihem avizoval. Hrát bude nováček záložník Marcel Gecov a rovnou od začátku. "Jsem zvědavý, jak si s tím poradí. Očekávám, že bude podávat takové výkony jako na evropském šampionátu do 21 let. Je to jedna z variant, jak nastoupit ve Skotsku," odhalil Bílek.

Potvrdil také, že do útoku od úvodu zařadí vedle Milana Baroše dalšího nedávného reprezentanta do 21 let Tomáše Pekharta. Jinak by se ale už měla v Oslu rýsovat sestava na Skoty. "To rozestavení určitě, jmenovitě těžko říct," podotkl reprezentační kouč. "Očekávám, že si hráči poradí s důrazem soupeře, že zachováme chladnou hlavu, budeme dobře kombinovat a budeme nebezpeční pro soupeřovu bránu," rozvedl svoje představy. Hráče nabádá Bílek k tomu, aby zkvalitnili ofenzivu.

Tomáš Pekhart.

Z posledních tří utkání vstřelili pouze dva góly proti Lichtenštejncům, na turnaji v Japonsku vyšli naprázdno, tam však tým startoval bez některých opor. Je také zvědavý, v jaké formě se hráči představí na startu sezony. Trojici tureckých krajánků Baroš, Jan Rajnoch a Tomáš Sivok kvůli korupční kauze ještě nezačala nová ligová sezona, ale Bílek o jejich výkonnosti nepochybuje. "Mají takový rytmus, jako kdyby hráli soutěže," podotkl.

Také Norové zbrojí na závěr kvalifikace. Český ani československý tým ještě v osmi zápasech ani jednou neporazili, ale v aktuálním vydání žebříčku FIFA jsou na tom o 26 míst lépe. Domácí tým chce udělat radost fanouškům po atentátech v Oslu a na ostrově Utöya, které stály život 77 lidí. "Doufejme, že náš fotbal pomůže lidem oddychnout si v těchto těžkých časech od černých myšlenek," uvedl norský kouč Egil Olsen. Památku obětí nedávných útoků uctí fotbalisté před zápasem minutou ticha.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.