Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bílek míří na post reprezentačního kouče, Haškovi neodporují

Sport

  7:00
PRAHA - Žádné drama, zákulisní čachry, konspirační schůzky, a dokonce zřejmě ani žádné hlasování. Výkonný výbor fotbalového svazu má dnes na zámku Štiřín vybrat nového kouče národního týmu a jedno se zdá téměř jisté: trenér by měl být zvolen hladce.

Odcházející trenér Ivan Hašek a jeho asistent Michal Bílek. I jeho nástupce? foto: Roman VondroušČTK

"Ivan Hašek má ve výkonném výboru tak silné postavení, že v případě jeho kandidáta nebude hlasování potřeba," připouští člen výkonného výboru Petr Voženílek.

Přestože Hašek už téměř týden tají, na koho ukáže, očekává se, že za svého nástupce u reprezentace označí Michala Bílka, kterého si

Národní tým vyrazí do Dubaje a Argentiny

Fotbalová reprezentace se od 15. do 18. 11. zúčastní turnaje v Dubaji, kde se kromě domácích Spojených arabských emirátů představí Ázerbájdžán a Irák.

Předposlední podzimní kolo se tak bude hrát o víkendu 21. a 22. 11. a závěrečné dějství v tomto roce se o týden zpozdí.

Tím však podzimní část pro národní tým nekončí. Svaz totiž dostal pozvánku k utkání v Argentině, které by se hrálo 16. 12. Přípravného zápasu by se měl zúčastnit ligový výbor.

k sobě vybral už v létě. Všechny indicie tomu ostatně napovídají. "Myslím, že to tak bude. Překvapilo by mě, kdyby Bílkovo jméno nevyslovil," říká další člen fotbalové vlády Milan Haškovec.

Nového trenéra sice oficiálně vybere výkonný výbor, ale ve skutečnosti o něm rozhodne právě Hašek. "Nelíbí se mi systém voleb, protože za takové rozhodnutí nikdo nenese zodpovědnost," uvedl Hašek.

Včera dokonce ligové kluby vyzval, ať nevyužijí možnost vybrat vlastního kandidáta a výběr nechají výhradně na něm. "Budeme věřit Ivanovi, že to myslí s českým fotbalem dobře," krčí rameny místopředseda svazu Miroslav Kříž.

Mokrého kritizovali, Haškovy postupy nevadí
Zatímco Haškův předchůdce v čele svazu Pavel Mokrý byl kritizován za to, že reprezentačního trenéra vybírá bez ohledu na názor odborníků, u Haška jsou se stejným postupem všichni předem smířeni.

Šéf svazu má jednoduše volné ruce. "Trenérství je jeho parketa, proto je při výběru nejkompetentnější," říká Haškovec. "Nese za reprezentaci zodpovědnost a v Bílkovi zřejmě vidí jistotu kontinuity," dodává Voženílek. Ostatně i on považuje Bílka za jasného favorita. "Není to tajemství. Vycházím z toho, co Hašek říkal po utkání se Severním Irskem."

Tichý a zádumčivý Bílek však už několik dní rozděluje fanoušky. Čtyřiačtyřicetiletý kouč se po ukončení hráčské kariéry poprvé na lavičku postavil před osmi lety. Vedl Teplice, Plzeň, trénoval v Kostarice a se Spartou získal double, přesto ve výkonném výboru nevyvolává nadšení.

Doležal nechce volbu uspěchat
"Je to dobrý trenér, ale máme lepší. Problém je, že jsou vázáni smlouvou. Takže Bílek je asi nejlepší volný trenér," naráží Voženílek na letní Haškovy námluvy s koučem Slavie Jarolímem. Podobný názor zastává i Haškovec: "Možná nejsem úplně nadšený, ale když řeknu A, musím říct i B. A to já nemůžu, lepší variantu momentálně sám neznám."

Ve výkonném výboru doutnají pochybnosti, přesto funkcionáři, které LN oslovily, potvrzují, že Bílka podpoří. Tak silné a neochvějné postavení má Hašek. Zdrženlivá zůstává jen část funkcionářů – například šéf Slavie Petr Doležal. "Myslím, že vybíráme trenéra zbytečně rychle. Mohli bychom klidně měsíc počkat," říká.

Kříž zase prosazuje trenéra ze zahraničí, ale i on je připraven podvolit se Haškovi. "Nemáme příliš času na výběr a nechceme se dlouze hádat, jestli je lepší Pepík, nebo Pavel," přiznává místopředseda. Hašek tak může být v klidu. Žádná přestřelka ho zřejmě nečeká.