Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bílek před Skotskem: Tlak je stejný jako loni

Sport

  18:53
GLASGOW - Čeští fotbalisté jsou podle trenéra Michala Bílka před zápasem ve Skotsku pod stejným tlakem, jakému čelili před prvním vzájemným duelem. Kouč národního týmu srovnal současnou situaci svého mužstva s tou, v které se tým nalézal na startu kvalifikace před rokem po prohře s Litvou. Tehdy tlak ustál a soupeře porazil, se stejným úmyslem dorazil také do Glasgowa.

Michal Bílek, trenér české fotbalové reprezentace. foto: ČTK

Když český tým na startu kvalifikace po drtivém tlaku podlehl v Olomouci Litvě, kdekdo reprezentaci odepisoval. Jenže proti Skotsku předvedla soustředěný výkon a dokázala překonat obranný val soupeře, který přijel ubránit bezbrankovou remízu.

"Pod stejným tlakem jsme byli po první prohře s Litvou a věděli, že další prohra nás  odepíše. Tehdy jsme to zvládli a já se domnívám, že se nám to podaří i zde. Naše situace je o to lepší, že nám tu může pomoci i bod," připomněl Bílek před pátečním tréninkem na stadionu Hampden Park, kde v sobotu odpoledne bitva vypukne.

Skotsko - Česko

- sobota 16.00 (vysílá ČT 4)
- hlavním rozhodčím bude Kevin Blom z Nizozemska

Předpokládaní sestavy
Skotsko: McGregor - Hutton, Caldwell, Barry, Bardsley - Adam - Brown, Fletcher, Morrison, Naismith - Miller.

Česko: Laštůvka - Pospěch, Sivok, Hubník, Kadlec - Jiráček, Hübschman - Petržela, Rosický, Plašil - Baroš.

Kouč přes poslední selhání v přípravě s Norskem svému týmu bezmezně věří, ale jeho složení na rozdíl od svého skotského kolegy Craiga Leveina neprozradil. Oficiálně tedy stále zůstává tajemstvím, zda v brance bude Jan Laštůvka, jak se předpokládá, a zda v záloze nastoupí Petr Jiráček.

"Vím, že domácí kouč sestavu sdělil novinářům, ale u nás není ve zvyku sestavu říkat dopředu. Nejdříve se to dozvědí hráči, pak teprve veřejnost a soupeř," odolával kouč zvědavým skotským novinářům, kterým stále vrtá hlavou, zda by mohl někdo adekvátně nahradit Petra Čecha. Trenér nemá obavu, zda náhradní brankář svoji roli zvládne. "Oba jsou dost zkušení na to, aby to zvládli, z toho obavu nemám," odháněl Bílek dotazy.

Nad oběma týmy visí Damoklův meč

Podle něj domácí nejsou v lepší pozici, protože musejí vyhrát, a to je vždy složitá situace. "Oba týmy mají nad sebou pořádný Damoklův meč. Skotové dohánějí ztrátu v tabulce, my jsme se dostali pod tlak vysokou porážkou v Norsku. Ale předpokládat už nyní, zda by byl úspěchem i bod, to opravdu nelze hádat," prohlásil Bílek.

Kapitán týmu Tomáš Rosický vyzdvihl dva domácí hráče, kteří jsou pro výkon skotského mužstva klíčoví. "Důležití hráči jsou Charlie Adam a Darren Fletcher, ale já věřím, že je dokážeme zastavit. A ani atmosféra nás nezaskočí, spíše naopak. Navíc před rokem v Praze byli na prvním zápase skotští fanoušci také v přesile," připomněl nezájem českých diváků o pražský souboj.

Ani tentokrát není v tomto směru situace lepší. Český tým bude totiž v padesátitisícovém Hampden Parku povzbuzovat pouze tisícovka věrných příznivců, přitom hosté měli k dispozici jednou tolik vstupenek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!