Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bílkova éra u reprezentace: bídný útok a čtyři roky rozpaků

Petr Čech

  8:28
TURÍN - Před čtyřmi lety přicházel Michal Bílek k české reprezentaci bez fanfár. A když v úterý po porážce v duelu kvalifikace o postup na mistrovství světa v Itálii oznámil svoji rezignaci, kterou vedení asociace bleskově potvrdilo, velká část české fotbalové veřejnosti tu zprávu přijala s úlevou.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek foto: ČTK

Národní tým, který v rozehrané kvalifikaci potopila především tragická neúspěšnost v domácích zápasech, teď stojí na rozcestí. A fotbalová asociace řeší, jak vykompenzovat ztrátu přinejmenším 180 milionů korun, které by zajistil už samotný postup do Brazílie. Kdo bude novým trenérem? Rozloučí se generace třicátníků v čele s kapitánem Tomášem Rosickým? Národní tým obchází řada zásadních otázek, odpovědi se ale zatím ztrácejí v mlžném oparu nejasností.

Rozpačitá Bílkova éra skončila. Víc než na postup do čtvrtfinále loňského Eura se s odstupem času bude zřejmě vzpomínat na petice žádající jeho odvolání a hlavně na častý pokřik "Bílek ven", kterým fanoušci trenéra ve velké většině zápasů častovali. Stejně se s ním rozloučili i v Turíně. Bílek nebyl u fotbalové veřejnosti od začátku oblíben. Fanoušky dráždila skutečnost, že někdejší předseda FAČR Ivan Hašek dosadil Bílka do funkce, aniž by provedl očekávané výběrové řízení, při kterém by mohl vyslyšet vize jiných adeptů pro ostře sledovanou funkci.

Těžkosti už na samém začátku

Novému trenérovi hned na startu přitížilo to, že na přípravném turnaji ve Spojených arabských emirátech oslabená reprezentace podlehla domácím outsiderům po penaltovém rozstřelu a vzápětí prohrála i s Ázerbájdžánem. Nový trenér se až ve svém pátém utkání dočkal premiérové výhry.

Také v následné kvalifikaci o postup na evropský šampionát byl Bílek několikrát na odpis: pod tlakem byl hned po úvodní domácí prohře s Litvou, o necelý rok později výkonný výbor FAČR hlasoval o jeho setrvání ve funkci poté, co Češi po bídném výkonu odjeli s debaklem 0:3 z přípravného duelu v Norsku. I když Češi s vypětím všech sil konec kvalifikace zvládli, Bílka stíhala kritika dál. Za nepříliš atraktivní herní projev, nečitelný styl, malou ofenzivní odvahu i třeba za to, že opakovaně sázel na útočníka Milana Baroše, byť ten se zjevně v národním týmu trápil.

Michal Bílek

Češi pod Bílkovým vedením ve 42 zápasech skórovali jen 52x, což dává průměr 1,26 branky na utkání. Bídná útočná fáze srazila mužstvo i teď: Češi se v kvalifikaci prosadili jen osmkrát, z toho sedmkrát proti Maltě a Arménii. Bílkovi nepomohlo ani to, že na hrotu postupně vyzkoušel Pekharta, Lafatu, Kozáka a Rabušice. Nadějně se jevící Vydra zase poslední zápasy vynechal kvůli zranění.

Vzpomínky na předchůdce Brücknera

Fanoušci s nostalgií vzpomínali na Karla Brücknera, který v minulosti neotřelými tahy dokázal reprezentaci probrat k velkým výkonům. I když se Brückner také mohl spoléhat na mnohem silnější tým s velkými individualitami v čele s Nedvědem, Poborským, Šmicrem, Kollerem, Jankulovským, Ujfalušim a spol. Pod Brücknerem reprezentace v průměru střílela 2,2 branky v jednom utkání.

Michal Bílek na tréninku reprezentace.

Bílek málokdy projevoval emoce, kritice čelil s kamennou tváří a hráči dokola opakovali, že za trenérem stojí. Veřejně dávali nelibost třeba ve chvíli, kdy fanoušci na loňském ME ještě před začátkem zápasů kouče vyzývali k odchodu. I v úterý v Turíně Tomáš Rosický zopakoval, že trenér dovedl mužstvo do čtvrtfinále mistrovství Evropy, což byl velký úspěch. Kvalifikace o postup na mistrovství světa však znamenala velký zmar. Bílkovu týmu zlomily vaz hlavně domácí zápasy, v nichž Češi dokázali zdolat pouze outsidera z Malty. Druhou výhru z osmi zápasů přinesl venkovní duel v Arménii a remízy v Dánsku, s Bulharskem a Itálií doma vysvědčení příliš nezlepšily.

Kdo Bílka nahradí?

Bílek končí svoji reprezentační misi s úspěšností vítězných zápasů na hranici 38 procent. Je to nejméně ze čtyř koučů, kteří vedli mužstvo alespoň ve 40 zápasech. Předseda asociace Miroslav Pelta teď rozjede velkou hru při jednání o Bílkově nástupci. Rád by na lavičce viděl plzeňského Pavla Vrbu, strůjce posledních velkých úspěchů Západočechů, které přivedl ke dvěma titulům a dvěma účastem v Lize mistrů. Skloňují se i jména Zdeňka Zemana, Jakuba Dovalila, Vítězslava Lavičky, Karla Jarolíma či Jaroslava Šilhavého.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek

Se stejným napětím budou fanoušci čekat na rozhodnutí kapitána Tomáše Rosického, který brzy oslaví 33, narozeniny a jistě bude zvažovat své další působení v reprezentaci. Podobné dilema možná budou řešit další dlouholeté opory Tomáš Hübschman s Jaroslavem Plašilem a obránce Tomáš Sivok, naopak brankář Petr Čech zatím o možném konci reprezentační kariéry nemluvil.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...