130 let
Trenér Michal Bílek

Trenér Michal Bílek | foto: ČTK

Bílkova nominace na Chorvatsko: návrat Sivoka do národní týmu

Sport
  •   12:22aktualizováno  19:53
PRAHA - V nominaci fotbalové reprezentace pro první utkání v letošním roce, které národní mužstvo sehraje 9. února v Chorvatsku, je po pauze způsobené zraněním i stoper Tomáš Sivok. Trenér Michal Bílek povolal 18 hráčů včetně největších opor Tomáše Rosického nebo Petra Čecha, v týmu je znovu také Jiří Štajner. Zápas v Pule bude generálkou na kvalifikační duel, který Češi sehrají 25. března ve Španělsku.

V týmu bude znovu chybět záložník Mário Holek, jenž sice v původní nominaci figuroval, ale kvůli zranění ho vzápětí nahradil Michal Hubník. "Holek odpoledne oznámil, že se právě vrací z lékařského vyšetření a přijet nemůže, protože má poškozený sval. Trenér Bílek proto povolal útočníka Michala Hubníka z Olomouce," uvedl mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář. Holek se musel kvůli zranění omluvit i z listopadové přípravy v Dánsku.

Sivok se do národního týmu vrací po vážném zranění a následné operaci kolena. Stoper Besiktase Istanbul nastoupil za reprezentaci naposledy loni v květnu na turné ve Spojených státech. "Tomáš je už zdravotně stoprocentně v pořádku, odehrál několik přípravných utkání a o víkendu nastoupil za Besiktas do ligového utkání. Jsem rád, že se během poměrně krátké doby uzdravil," řekl Bílek.

Sivokův návrat změnil nominaci na dalších obranných postech. Jelikož s ním Bílek počítá proti Chorvatům na celých 90 minut, nedostalo se tentokrát na Marka Suchého ze Spartaku Moskva, který pomůže jednadvacítce. "Marek by hrál buď pár minut, nebo by se nedostal na hřiště vůbec. Proto bylo lepší, když bude hrát za jednadvacítku proti Nizozemsku i z toho důvodu, že jednadvacítku čeká v červnu mistrovství Evropy," vysvětlil Bílek.

V nominaci chybí Baroš. Teprve se vrací po zranění

V nominaci stále schází útočník Milan Baroš z Galatasaraye Istanbul, který dlouho laboroval se svalovým zraněním a nyní se teprve pozvolna vrací do herního zatížení. Bílek však věří, že na kvalifikační zápasy už bude k dispozici. "S Milanem jsem mluvil. Jeho stav se podstatně zlepšil a ve čtvrtek by měl nastoupit v pohárovém utkání za Galatasaray," přiblížil Bílek. "Bude se do toho zapojovat postupně, určitě nejdřív nebude nastupovat od začátku.
Obránce Besiktase Istanbul Tomáš Sivok.

Ale jeho stav je pozitivní a já věřím, že už si ty trable vybral a budeme ho moct použít na kvalifikační zápasy. Nadále platí, že je to hráč, který by nám hodně pomohl," řekl Bílek. Přesně polovina z osmnáctky nominovaných hráčů již zasáhla do jarní části svých ligových soutěží, zbylých devět hráčů momentálně absolvuje zimní přípravu. "Sám jsem zvědavý, v jaké kondici se představí," podotkl Bílek.

Chorvaty považuje za ideální prověrku před kvalifikačním zápasem ve Španělsku. "Chtěli jsme hrát proti soupeři, který hraje podobně jako Španělé, který má fotbal založený na kombinaci, technice a hraje po zemi. To vše Chorvati splňují. Mají výborné individuality a dlouhodobě prokazují výbornou výkonnost. Od roku 2006, kdy je převzal trenér Bilič, prohráli pouze čtyři ze 45 utkání. Bude to výborná prověrka," dodal Bílek.

Čechy čeká v tomto roce pět duelů evropské kvalifikace a čtyři přípravné zápasy. Vedle Chorvatska by se měl Bílkův výběr po třinácti letech představit na Kirin Cupu, kde by měl sehrát utkání s domácím Japonskem a jedním z trojice Venezuela, Kostarika nebo Kolumbie. V generálce na kvalifikační souboj ve Skotsku pak otestují Češi 10. srpna svoji formu proti Norům.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravný zápas s Chorvatskem

Brankáři
Petr Čech
Chelsea (78/0)
Jan Laštůvka Dněpropetrovsk (0/0)

Obránci
Zdeněk Pospěch
FC Kodaň (23/2)
Michal Kadlec Leverkusen (20/1)
Roman Hubník Hertha Berlín (11/1)
David Limberský Plzeň (5/0)
Tomáš Sivok Besiktas (12/1)
Daniel Pudil Genk (16/2)

Záložníci
Tomáš Rosický
Arsenal (77/19)
Tomáš Hübschman Šachtar Doněck (33/0)
Jaroslav Plašil Bordeaux (60/4)
Jiří Štajner Liberec (35/4)
Jan Polák Wolfsburg (55/7)
Mário Holek Dněpropetrovsk (6/0)
Milan Petržela Plzeň (2/0)

Útočníci
Jiří Štajner
Liberec (35/4)
Tomáš Necid CSKA Moskva (20/7)
Jan Rezek Plzeň (1/0)

Autor: ČTK