Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rozklepou se vám kolena, rýpl si do Mexičanů chorvatský trenér Kovač

Sport

  12:59
RECIFE/PRAHA - Napětí je cítit už dlouho dopředu. Napětí před večerním duelem Chorvatsko - Mexiko, z něhož Modrič, Mandžukič a spol. potřebují vyjít jako vítězové. Nic jiného než výhra je totiž do další fáze fotbalového mistrovství světa neposune, pomineme-li málo uvěřitelnou teorii, že Kamerun porazí Brazílii.

Chorvatský trenér Niko Kovač. foto: ČTK/AP

Však také trenér chorvatského týmu Niko Kovač burcuje: "Ze všeho nejdůležitější je, abychom dali gól, a máme na to celých devadesát minut. Naše ambice a cíle na šampionátu jsou podobné jako ty mexické, ale myslím, že náš soupeř je pod větším tlakem. Jestli někdo vstoupí do zápasu s roztřesenými koleny, tak to budou Mexičané," pravil.

Před utkáním pobavila malá slovní přestřelka mezi trenéry - to když Kovač prohlásil, že ví, jak na protivníka. "Trenér Herrera se ujal mexického týmu loni na podzim a vtiskl mu svůj rukopis, mužstvo je agresivní, homogenní, má skvělého brankáře Ochou. Vím ale, jak si s takovým týmem poradit, recept jsem prozradil svým hráčům a doufám, že s ním naloží dobře," zatvářil se tajuplně.

Miguel Herrera nenechal tato slova bez odpovědi. "Že Kovač zná recept? Recepty potřebují jen kuchaři," rýpnul si do kolegy.

Mexický kouč Miguel Herrera a jeho gestikulace během utkání.

"Můžeme se bavit o tisícovce věcí a okolností, v čem může být někdo lepší než ten druhý, ale musíte to předvést na hřišti. A my jsme tady dosud hráli dobře a disciplinovaně," připomněl výhru nad Kamerunem (1:0) a bezbrankovou remízu s Brazílií.

Mexickému týmu stačí k postupu bod, Herrera však podobné úvahy odmítl. "Ano, Chorvaté musí útočit, my ale na remízu hrát nebudeme. To by byla cesta do pekel. Půjdeme vyhrát, chceme dotáhnout práci, kterou jsme tu začali. Takže budeme pozorně bránit a snažit se využít vzniklého prostoru," prozradil.

O to víc jsme nažhaveni, vzkázal Perišič

Chorvatský obránce Vedran Čorluka věří ve vítězství svého týmu. "Mexičané jsou malí, ale výteční a agresivní, jsou všude a kdyby hřiště bylo dvakrát tak velké, pořád by byli všude. Nebude to snadná práce, ale od začátku víme, že zápasy s Kamerunem (4:0 - pozn.) a s Mexikem budou klíčové. My neumíme hrát na remízu, půjdeme si pro tři body," pravil rozhodně hráč Tottenhamu Hotspur.

Mario Mandžikič, nebo Guillermo Ochoa? Mexický brankář se stal v utkání proti Brazílii hrdinou, Chorvaté se však spoléhají na svého kanonýra.

"Bylo skvělé mít ho proti Kamerunu zpátky, je to jeden z nejlepších útočníků na světě," složil spoluhráči poklonu záložník Ivan Perišič. "Věřím, že brankáře překoná," dodal.

Ještě jednu předehru měl tento zápas s úžasnou zápletkou. V sobotu večer se před hotelem v Recife, kde se chorvatská výprava ubytovala, shromáždili mexičtí fanoušci a hlasitými pokřiky rušili spánek hráčů. "Chorvaté, dneska se spát nebude!"

"O to víc jsme nažhavení," vzkázal Perišič.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!