Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bitva svou nesmiřitelných. Ukončí Brazílie Messiho kariéru bez reprezentačního titulu?

Sport

  16:30
BELO HORIZONTE/PRAHA - Na mezinárodní scéně není většího duelu než ten mezi Argentinou a Brazílií. Dnešní duel (2.30 SELČ) v rámci semifinále Copa América však bude ještě o něco vypjatější.

Skončí Lionel Messi bez titulu, nebo pomůže k výhře nad Brazílií na jejím hřišti? foto: ČTK/AP

Karma je zdarma. Vysmíval se Liverpoolu a od té doby chodí Suárez jen od porážky k porážce

Mluví se totiž o tom, že by mohl být posledním vzájemným zápasem pro Lionela Messiho, jelikož se mluví o tom, že po šampionátu definitivně ukončí svou reprezentační kariéru.

A pokud by se tak skutečně stalo, Messi by až na triumf z olympiády v roce 2008 odešel z mezinárodní scény bez jakékoliv trofeje. Argentinci vyhráli MS naposledy v roce 1986, Copa América pak v roce 1993.

Messi navíc po výhře v semifinále nad Venezuelou (2:0) přiznal, že se mu nehraje v Brazílii zrovna nejlépe.

Lionel Messi.

„Neprožívám nejlepší Copu América. Ale je pravda, že hřiště jsou tady ostudná. Je těžké na nich kontrolovat míč a pohybovat se s ním,“ řekl Messi novinářům.

„Míč vypadá jako králík, na tomhle hřišti skáče všude kolem. Nepomáhá vám to v držení míče a vždycky potřebujete o vteřinu víc. Můžeme se tomu jenom přizpůsobit,“ dodal.

Brazilci naopak na domácím mistrovství neberou nic jiného než celkový triumf a podobné zklamání jako před pěti lety na mistrovství světa, které sami pořádali, už nechtějí připustit. 

Kanárci tehdy v semifinále schytali debakl 1:7 od Německa, a protože prohráli i v duelu o 3. místo s Nizozemci, celá země se oděla do obrovského smutku.

Při vší úctě k Chilanům, kteří vyhráli poslední dva jihoamerické šampionáty v letech 2015 a 2016 (v obou případech po remízách 0:0 porazili ve finále Argentinu v penaltovém rozstřelu), se tentokrát jedná o předčasné finále turnaje. 

„Víme, že to bude těžké, protože jsou doma a budou hrát před svými fanoušky,“ upozornil Messi. 

„Ale i my máme kvalitní hráče. Ukazujeme, že v každém zápase ze sebe dáváme všechno. Naštěstí nám to vychází,“ dodal pětinásobný majitel Zlatého míče.

Útočník Brazílie Gabriel Jesus slaví v zápase s Venezuelou branku. Ta ale...
Základní jedenáctka Brazilců.

Kdyby měli Brazilci prohrát s historicky největším rivalem, jednalo by se o ještě větší pohromu než před pěti lety. 

Srovnat by se to dalo jen s naprostým šokem v roce 1950, kdy Brazilci v posledním zápase finálové skupiny před dvě stě tisíci diváky na Maracaná podlehli Uruguajcům 1:2 a museli sledovat, jak se radují z titulu mistrů světa.

Navíc i Brazilci už čekají na triumf z Copa América poměrně dlouho. Po čtyřech triumfech v letech 1997 až 2007 už další titul nezískali.

Také Brazilci však upozorňují na to, že v zápase s Argentinou může hrát velkou roli rozbitý trávník tak jako v jejich čtvrtfinále s Paraguayí (0:0, 5:4 pen).

 „Hřiště bylo v hrozném stavu, to nám rozhodně v útoku nepomohlo. Je absurdní hrát na trávníku, kde je těžké si přihrávat,“ uvedl kouč Brazílie Tité.

Brazílie však má právě v domácím prostředí svůj největší triumf. Dosud hostila Copu čtyřikrát a vždy si doma došla pro zlato. Naposledy v roce 1989. Dokáže to i letos?

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...