Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Blamáž svazu - díl II.

Sport

  1:10
PRAHA - Už podruhé visela česká vlajka před zápasem fotbalové reprezentace zrcadlově obrácená. I před pátečním zápasem se Skotskem ji pořadatelé rozvinuli s červeným pruhem nalevo, tedy v rozporu se zákonem. Fotbalový svaz vinu odmítá.

Kde je chyba? foto: ČTK

 "Šlo o součást promoakce klienta, kterému ČMFS jen zajišťuje místo a čas na jeho představení,“ bránil se kritice mluvčí reprezentace Lukáš Tuček. Odpovědnost podle něj padá na firmu Victoria Ideas. Tu si najala automobilka Hyundai, jejíž logo zdobilo balon držící průsvitný prapor.

K stejnému prohřešku přitom došlo už před úterním zápasem s Litvou. Tehdy tuto chybu zastínil jiný skandál. Pořadatelé soupeři zahráli omylem lotyšskou hymnu. K záměně vlajek došlo také v oficiálním zápasovém programu, který musel být operativně stáhnut z prodeje.


Tuček včera zopakoval, že svaz nepojí s firmou Victoria Ideas žádný smluvní vztah. "Ale mluvil jsem s nimi a věděli, že udělali chybu,“ dodal. Při porušení zákona o užívání státních symbolů jim hrozí od příslušného obecního úřadu až desetitisícová pokuta.
A možná také přijdou o lukrativního klienta. Podle Tučka se bude svaz snažit, aby se příště chyba neopakovala.


Ještě jeden moment z pátečního utkání vzbudil rozpaky. Po posledních tónech skotské hymny hostující fanoušci spustili druhou sloku, zatímco z reproduktorů už znělo Kde domov můj.
V tomto ohledu bylo na Letné prý všechno v pořádku. Skotská strana zkrácenou verzi dopředu schválila. "Fanoušci vždy dozpívají i další část. Není to poprvé, co se to stalo,“ vysvětloval zástupce Skotské fotbalové asociace David Findlay.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.