Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Blatter a Platini protestují proti trestu. Podají odvolání

Sport

  10:08
CURYCH - Předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter se odvolá proti rozhodnutí etické komise, která mu pozastavila na 90 dní výkon funkce. Stejný postup zvolí i šéf UEFA Michel Platini, jenž byl ve čtvrtek rovněž na 90 dní suspendován. Jejich protesty se bude zabývat odvolací komise pod vedením Larryho Mussendena.

Sepp Blatter (vpravo) a Michel Platini. foto: ČTK/AP

Podle Blatterova právního zástupce Richarda Cullena podal devětasedmdesátiletý funkcionář námitku proti trestu formálně už ve čtvrtek večer. Původně přitom tvrdil, že se odvolávat nebude.

Vedle Blattera a Platiniho byl na tři měsíce suspendován také generální sekretář FIFA Jérome Valcke. Všem může být zákaz vykonávat jakékoliv aktivity ve fotbale prodloužen o dalších 45 dní.

Blattera, jenž stojí v čele FIFA od roku 1998, ve funkci dočasně nahradí šéf Africké fotbalové konfederace Kamerunec Issa Hayatou jako nejdéle sloužící místopředseda světové federace. UEFA se za Platiniho postavila a zatím žádného zástupce z řad místopředsedů jmenovat nehodlá.

V rozsáhlé korupční aféře FIFA vyšetřují švýcarské úřady Blattera kvůli podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Švýcarský funkcionář čelí obvinění, že v roce 2005 prodal tehdejšímu místopředsedovi FIFA Jacku Warnerovi vysílací práva pro středoamerickou oblast na mistrovství světa hluboko pod cenou.

Vyšetřována je i podezřelá platba z roku 2011, kdy Blatter z účtů FIFA poslal Platinimu dva miliony švýcarských franků. Generální prokurátor Michael Laube už dříve uvedl, že šedesátiletý bývalý francouzský fotbalista je v korupčním skandálu něco mezi svědkem a obviněným.

Autor: