Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Blatter apeluje na etickou komisi FIFA. Žádá suspendaci svého nástupce Infantina

Sport

  16:40
Bern - Bývalý předseda Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter doufá, že jeho nástupce ve funkci Gianni Infantino bude suspendován, stejně jako se to stalo před pěti lety jemu. S Infantinem bylo ve čtvrtek zahájeno trestní řízení kvůli tajným schůzkám se švýcarským generálním prokurátorem Michaelem Lauberem.

Sepp Blatter oznamuje svou rezignaci na post šéfa FIFA. foto: Reuters

„Pro mě je situace jasná. Etická komise FIFA musí zahájit řízení s Infantinem a dočasně mu zastavit činnost,“ řekl čtyřiaosmdesátiletý Blatter, který stál v čele světového fotbalu 17 let.

Šéf FIFA Sepp Blatter na losování Evropské ligy v Monaku.
Gianni Infantino.

V červnu 2015 dal pár dnů po pátém znovuzvolení funkci předsedy k dispozici. Volbě předcházelo zatčení vysokých činovníků FIFA na žádost amerických úřadů kvůli podezření z korupce. V říjnu pak Blatterovi zastavila činnost etická komise FIFA, jež mu následně udělila osmiletý zákaz působení ve fotbale. Po odvolání mu byl distanc o dva roky zkrácen. Od té doby byl několikrát vyšetřován kvůli zpronevěře.

Jestli bude suspendován i Infantino, zatím etická komise FIFA neuvedla. „Naší základní zásadou je, že možné probíhající případy a případná vyšetřování nekomentujeme. Jako obvykle proto bude jakékoli stanovisko etické komise zveřejněno až podle situace,“ uvedla komise v prohlášení.

Uplácel? Státní zástupce zahájil trestní řízení s šéfem FIFA Infantinem kvůli tajným schůzkám

Blatterovým nástupcem se v únoru 2016 stal generální sekretář Evropské fotbalové unie Infantino, loni byl zvolen na další čtyři roky. V roce 2018 vyšlo najevo, že se několikrát sešel s Lauberem. Ten vedl vyšetřování nejméně 25 případů, v nichž byli činovníci FIFA podezřelí z korupce při volbách pořadatelů mistrovství světa v letech 2018 a 2022.

Federální švýcarský soud před časem shledal, že Lauber v několika bodech porušil své oficiální povinnosti a lhal vyšetřovatelům. Lauber v souvislosti se schůzkami nabídl minulý týden rezignaci. Odstoupením chtěl podle vlastních slov ochránit pověst úřadu, pochybení stejně jako Infantino odmítá.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!