Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Chelsea vyhrála Ligu mistrů podruhé v historii. Ryze anglické finále s Manchesterem City rozhodl Němec

Sport

  23:07
Porto - Fotbalisté Chelsea podruhé vyhráli Ligu mistrů. V rozhodujícím utkání v Portu zdolali Manchester City 1:0. Třetí čistě anglické finále v historii soutěže rozhodl v 42. minutě německý záložník Kai Havertz.

‚Jako Cicero se Sokratem.‘ Finále Ligy mistrů má speciální náboj, potkají se dvě velké osobnosti

Londýnský celek ovládl Ligu mistrů stejně jako v roce 2012. Úřadující angličtí šampioni „Citizens“ ve svém premiérovém finále neuspěli.

„Blues“ dovedl k triumfu německý trenér Thomas Tuchel, který v lednu nahradil odvolaného Franka Lamparda. Tuchel je prvním koučem, který se dostal do finále Ligy mistrů ve dvou sezonách po sobě s dvěma kluby. Loni neuspěl s Paris St. Germain proti Bayernu Mnichov. U porážky francouzského celku byl tehdy i současný stoper Chelsea Thiago Silva.

Finále se kvůli nepříznivé koronavirové situaci v Turecku přesunulo z Istanbulu do Porta, kde přišlo na stadion 14 110 diváků. Loni Liga mistrů vyvrcholila turnajem „Final Eight“ rovněž v Portugalsku v Lisabonu bez přítomnosti fanoušků.

Manchester City - Chelsea 0:1 (0:1)

Branka: 42. Havertz. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Gündogan, Jesus - Rüdiger. Diváci: 14.110 (omezený počet).

Sestavy

Manchester: Ederson - Walker, Stones, Dias, Zinčenko - B. Silva (64. Fernandinho), Gündogan, Foden - Mahriz, De Bruyne (60. Jesus), Sterling (77. Agüero). Trenér: Guardiola.

Chelsea: Mendy - Azpilicueta, T. Silva (39. Christensen), Rüdiger - James, Jorginho, Kanté, Chilwell - Havertz, Mount (80. Kovačič) - Werner (66. Pulisic). Trenér: Tuchel.

Autor: