Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bod nula pro slovenský fotbal. Po ostudě musí začít všichni spolupracovat

Chuligáni, kteří se hlásí ke Spartaku Trnava a Slovanu Bratislava, se porvali během ligového zápasu na hřišti. Sudí duel o první místo ve slovenské lize předčasně ukončil. foto: Profimedia.cz

Názor
První trest vynesen. Kvůli obří rvačce chuligánů přerušený nedělní duel Spartaku Trnava se Slovanem Bratislava odnesl prvně jmenovaný kontumační prohrou.
  17:03

Belasí, jak se klubu z hlavního města přezdívá, tak „zadarmo“ přišli ke třem bodům do tabulky nejvyšší slovenské fotbalové soutěže, o které po 11. kole vedou právě před trnavským rivalem.

Kontumace. Chuligáni se za rvačku na zápase Trnava - Slovan chválí, domácí přišli o body

A ten jim za to ještě zatleskal. Tedy obrazně, skrze své chuligány. „Celý den hodnotíme velice pozitivně, zároveň patří respekt i soupeři, který nám vyšel vstříc a rozdal si to s námi v devadesátkovém stylu. Naše koalice měla ten den připraveno do boje cca 180 lidí,“ zní ve společném prohlášení Trnavských s kamarády z Baníku Ostrava (v neděli jim k osobní spokojenosti pomáhali také zástupci polských Katovic).

Podobně spokojená je i druhá strana, která společné prohlášení (se spřátelenými kluby z Wisly Krakov a Austrie Vídeň) zakončila slovy: „Brzo na shledanou. Sportu zdar a fotbalu zvlášť.“

Když si podobná slova čte normální, slušný člověk, musí se ptát: Opravdu jde těmto lidem o sport? O fotbal? Opravdu si zaslouží, aby kluby vydávaly stanoviska, že za svými fanoušky stojí? Že za to může druhá strana?

Zdravotníci zasahují po rvačce mezi fanoušky fotbalových klubů Spartak Trnava a...
Rvačka na stadionu Trnavy v zápase Spartaku se Slovanem.

Ano, právě takto zástupci obou klubů reagovali jen pár hodin po duelu ukončeném ve 12. minutě.

Těžko se pak divit, že trnavský lídr a slovenská fotbalová legenda Martin Škrtel vystoupí pár dní před duelem ve videu k nové hymně Spartaku v kukle a s bengálským ohněm v ruce.

Byly časy, kdy i v Česku chodili fotbalisté pravidelně děkovat před kotel, který během zápasu hanil (třeba i rasisticky) soupeře, či házel na hřiště světlice.

Hráči nakonec přece jen dostali rozum a přestali za takové chování bez rozmyslu tleskat. Vymezili se. Stejně tak kluby, obě pražská „S“ dokonce v posledních měsících za výtržnictví díky kamerovým systémům pár rádobypříznivců potrestala.

Jistě, ani u nás není situace idylická. Problémy byly, jsou a budou. Za fanoušky na stadionu ale naposledy pykala kontumační prohrou Slavia v poháru před deseti lety. Tenkrát si ale domácí příznivci vyřizovali účty s vedením trápících se sešívaných.

Pokud chtějí naši slovenští sousedé zamezit opakování nedělního řádění, musí postupovat podobně. Kluby musí od podobného chování svých fanoušků, kterým ale o fotbal stejně nejde, jak ostatně dokládají jejich prohlášení, dát rázně ruce pryč.

Vedení ligy musí přestat jen mluvit o monitoringu problémových skupin, ale konat. Protože stejná výzva, kterou na včerejším zasedání ÚLK (Únia ligových klubov), zazněla poprvé už před dvěma lety. Zjevně se od té doby nic zásadního nestalo.

Pořadatelé, policie i svaz selhali a dovolili zahraničním chuligánům si udělat z trnavského stadionu bojiště

A v neposlední řadě má šanci se vytáhnout i slovenská policie, která se v posledních týdnech potýkala z řadou interních problémů (bývalý policejní prezident Milan Lučanský za podivných okolností spáchal ve vazbě sebevraždu, jeho nástupce Petr Kovařík ohlásil na konci srpna rezignaci kvůli zneužití pravomocí).

Jinak se klidně může stát, že se na konci února opět chuligáni obou klubů nezvládnou domluvit na bitce před zápasem a dají si dostaveníčko zase přímo na hřišti.

Vždyť – s trochou ironie – stejně jim za to žádné tresty nehrozí a kluby se za ně ještě postaví s tím, že za vše můžou ti druzí...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...