130 let

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň. | foto: ČTK

Bohemians oloupili Plzeň, která má zatím pouze bod

Sport
  •   19:01aktualizováno  20:15
PRAHA - Fotbalisté Bohemians 1905 si užívají skvostný vstup do ligové soutěže. V dnešním zápase druhého kola porazili mistrovskou Plzeň 2:1 a na čele tabulky mají stoprocentní bilanci stejně jako Hradec Králové a Příbram, k nimž se ještě večer může přidat Sparta. "Klokanům", kteří před týdnem porazili Slavii, zajistily výhru nad Viktorií branky Nešpora a Bálka, Plzni nepomohl zásah Jiráčka. Obhájce titulu tak má po dvou kolech na kontě jediný bod.

Plzeňané po vydřeném postupu přes Trondheim jeli s velkou motivací i do Edenu, kde sehrají za tři týdny také svůj "domácí" zápas s Kodaní ve 4.

předkole Ligy mistrů. Úřadující čeští mistři toužili ve Vršovicích odčinit prohru ze vzájemného utkání v minulé sezoně, ale i dnes měli velké problémy s odbojnými "klokany".

Ohlasy trenérů:

Medynský (Bohemians): "Zase jsme zápas s Plzní odmakali a odbojovali. Plzeň je sice herně nad námi, ale je to všechno o gólech. Oni zakončení neměli podle představ, my si na šance dokázali počkat a využít je. Nahrálo nám i to, že jsme Plzeň chytili v době, kdy má náročný program, který se na nich asi podepsal."

Vrba (Plzeň): "Jeden bod ze dvou zápasů, to je veliká komplikace. Jsou to obrovské ztráty a bojím se, že nás to později může dost mrzet. Bohemka nás podobně jako loni přehrála hlavně důrazem. Špatně jsme se prezentovali v útočné fázi, ani v obraně to nebylo dobré. Naše obranné postavení musí být vyšší, už na soupeřově polovině soupeře musíme lépe dostupovat. Není možné soupeře pustit do takového množství šancí."

Domácího kanonýra Škodu zřejmě navnadila trefa z ligové premiéry proti Slavii a jen během úvodní dvacetiminutovky čtyřikrát nebezpečně cílil na plzeňskou branku. V útoku se připomněli i hosté, kteří proklínali sudího Příhodu, jenž v pokutovém území neposoudil jako penaltový střet plzeňského Filla s Žižkou.

Rozhodl v 78. minutě Bálek
Hostující obrana bez zraněného stopera Čišovského, jehož zastoupil Trapp, občas vypadala zranitelně. A Západočeši také inkasovali jako první: devatenáctiletý mladík Budínský z trestného kopu přesně našel kopačku spoluhráče Nešpora a Plzeň byla postavena před úkol dotahovat manko. Hosté se hnali s větším zaujetím před domácí branku a ještě do poločasu se za zvýšení obrátek dočkali odměny. Trapp ještě zblízka minul, Jiráček však šest minut před poločasem kličkou znemožnil stopera Lukáše a zblízka i s přispěním teče Nikla srovnal.

Po přestávce se při pohledu na plzeňskou převahu zdálo, že Bohemians budou rádi i za remízu. Brankář Sňozík měl hodně práce s pokusy Pilaře a Filla, Pilařův centr po hodině hry dokonce skončil na tyči. Podobné štěstí měl Sňozík už před týdnem proti Slavii.

Křišťálová lupa 2011

Nažhavené Plzni se však vymstilo, že si při občasných kontrech Bohemians počínala v defenzivě až příliš liknavě. Nejvíc pak dvanáct minut před koncem. Mladý špílmachr Budínský mezi obránci přesně načasoval přihrávku na střídajícího Bálka, který po dvanácti minutách na hřišti ukázkovým lobem zmrazil hosty podruhé. Rozhozená Plzeň se už na odpověď nezmohla, naopak domácí fanoušci nadšeně křičeli: "mistři, mistři".

Fotbalová Gambrinus liga - 1. kolo:

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 2:1 (1:1) Branky: 27. Nešpor, 78. Bálek - 39. Jiráček. Rozhodčí: Příhoda - Lakomý, Nádvorník. ŽK: Moravec, Nešpor, Nikl, Borek - Fillo, Kolář. Diváci: 3023.

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0) Branka: 90.+3 vlastní Kordula. Rozhodčí: Damková - Kordula, Moláček. ŽK: Rolko, Štohanzl, Kúdela - Perůtka, Kuncl, Kordula, Košút. Diváci: 2614.

Autor: ČTK