Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Böhm myl nádobí v Manchesteru, teď má pomoci Slavii

Sport

  19:43
PRAHA - Když před několika lety přerušil fotbalista Jiří Böhm kariéru a odjel do Manchesteru, kde v restauraci umýval nádobí, ani ve snu by ho nenapadlo, že za čas bude působit ve Slavii. Čtyřiadvacetiletý útočník ale zažil nevídaný comeback. Po dvou letech v Anglii se vrátil k fotbalu v divizních Zápech a přes podzimní hostování na Žižkově se dostal do Edenu jako první zimní posila červenobílých. Böhm touží proklouznout do základní sestavy a pomoci slavnému klubu k návratu do horních pater tabulky.

Jiří Böhm. foto: ČTK

"Když jsem v Anglii jezdil autobusem do práce, nikdy by mě nenapadlo, že budu hrát za Slavii. Ty skoky jsou v poslední době veliké a já doufám, že to tak bude dál pokračovat," řekl v rozhovoru s novináři Böhm, který prožívá vskutku turbulentní kariéru.

Ostravský odchovanec patřil k nejtalentovanějším českým juniorům, jenže do A-týmu Baníku se nikdy neprosadil, a tak putoval po nejrůznějších hostováních. Působil v Jihlavě, v Dukle a v Hlučíně, jenže fotbal ho přestal bavit. Sebral se a na dva roky odletěl do Manchesteru. Místo tréninků a zápasů myl v restauraci nádobí.

Böhm: Mytí nádobí se mi moc nelíbilo

"Přišlo na mě období, že mě fotbal přestal dělat radost a přestal pro mě být na prvním místě. Rozhodl jsem se, že si od fotbalu odpočinu. Odjel jsem do Manchesteru a pomáhal jsem v kuchyni mýt nádobí, ale moc se mi to nelíbilo. Přece jen je to něco jiného než si jít zatrénovat na hřiště," popisoval Böhm.

Fotbal mu začal chybět, a tak se k němu vrátil. V Anglii si prý uvědomil spoustu věcí. "Hodnotím to jako velkou životní zkušenost. Určitě jsem ztratil dva roky fotbalu, dva roky tréninku. Něco mi to určitě vzalo, ale určitě mi to dalo plno zkušeností. Určité věci si teď přehodnocuju a vážím si jich víc," prohlásil Böhm.

Od svého návratu zpočátku nečekal nic velkého. V divizních Zápech se mu ale začalo dařit a pro podzim si ho vyhlédla Viktoria Žižkov. Pod televizní věží byl s dvěma brankami nejlepším týmovým střelcem a po návratu z hostování ho oslovila Slavia. Nad nabídkou neváhal.

"O místo v sestavě se porvu"

"Jsou to příjemné pocity. Během půl roku jsem udělal veliké skoky. Začal jsem na Žižkově a najednou jsem ve Slavii, což už je český velkoklub. Jsem strašně šťastný, že jsem tady a těším se, co se bude dít dál," uvedl Böhm.

Do Edenu se přišel poprat o místo v základní sestavě. "Kdybych si nevěřil, tak tady nejsem. Jsem tu proto, že chci hrát. Porvu se o to v přípravě," řekl. "Chci se zapracovat do kádru a pomoci Slavii góly zpátky do vrchních pater tabulky," doplnil Böhm.

Sní o tom, že by se jednou mohl dostat do zahraničí. Už ne pouze jako pomocník v kuchyni, ale jako fotbalista. "V Manchesteru jsem se na fotbal bohužel nedostal, jen jsem jezdil kolem stadionu United. Kdyby to vyšlo tak, že bych se tam vrátil zpátky jako hráč, bylo by to nejlepší," dodal Böhm v žertu.

Autoři: ,