Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boj o Vršovice vyhrála Bohemka, Slavii porazila 2:0

Sport

  22:16
PRAHA - Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v úvodním kole nové prvoligové sezony Slavii 2:0 a připravili vítěznou premiéru svému trenérovi Pavlu Medynskému. Úvodní pražské derby tohoto ročníku před sedmi a půl tisícovkami diváků rozhodli "klokani" dvěma slepenými góly Moravce a Škody v rozmezí 25. a 27. minuty. Zelenobílí vrátili vršovickému soupeři porážku 0:3 z posledního kola minulé sezony a vyhráli nad ním poprvé po pěti zápasech.

Bohemians - Slavia (Zbyněk Pospěch faulovaný). foto: ČTK

Oběma týmům scházela na startu sezony z administrativních důvodů jedna letní posila. Slávisté stále ještě nedostali transfer kartu brankáře Čontofalského, Bohemians 1905 pro změnu zatím nestihli zaregistrovat talentovaného Šumského, kterému se střelecky dařilo v přípravě.

1. kolo první fotbalové ligy

Bohemians 1905 - Slavia Praha 2:0 (2:0)
Branky: 25. Moravec, 27. Škoda. Rozhodčí: L. Kovařík - Mencl, Štěrba. ŽK: Borek, Bartek, Žižka, Růžička - Kaufman, Jarolím. Diváci: 7545.

Bohemians: Sňozík - Jindřišek, Nikl, Lukáš, Žižka - Moravec, Borek, Budínský (80. Růžička), Bartek - Hartig (62. Nešpor), Škoda (86. Michálek). Trenér: Medynský.

Slavia: Hanuš - Kaufman, Cicman (30. Dostál), Hubáček, Trubila - Prošek (72. Hurka), Janda, Milutinovič (35. Vlček), Jarolím, Koreš - Pospěch.

Zatímco Slavia v letní přestávce ani jednou nevyhrála, Bohemians zvládli přípravy bez porážky a dobrou formu si přenesli i do ostrého soutěžního utkání. Přitom zpočátku měli mírně navrch červenobílí, ale jejich převaha byla jalová. Kapitán Jarolím, jenž dnes oslavil 35. narozeniny, v páté minutě mířil vedle a pak slávisté prováhali několik nadějných útoků do soupeřovy otevřené obrany. Mezitím se marně dožadovali odpískání faulu na hranici šestnáctky po zákroku na Pospěcha.

V polovině úvodního dějství přišel nečekaný zlom ve vývoji utkání. Slávisté na levé straně obrany zaspali a volný Moravec přesnou střelou mezi nohy brankáře Hanuše otevřel gólový účet této sezony. Záložník "klokanů" si připsal teprve druhou branku v ligové kariéře. Za dvě minuty inkasovali slávisté druhý úder. Cicman zůstal ve vápně ležet po prohraném souboji s důrazným Škodou, útočník Bohemians se rychle zvedl a pohotovým obstřelením Hanuše dokázal, že mu vydržela střelecká forma z minulé sezony.

Zraněného Cicmana pak musel nahradit Dostál. Kouč Petrouš poslal na trávník už v 35. minutě druhého útočníka Vlčka, ale Slavii nepříznivý vývoj tak paralyzoval, že se dlouho nemohla dostat do žádné vyložené šance. Pouze stereotypně obléhala domácí šestnáctku a s centrovanými míči si s přehledem poradila zkušená stoperská dvojice "klokanů" Nikl - Lukáš.

Bohemians - Slavia.

Sešívání prolomili obranný val Bohemians až v poslední čtvrthodině, ani jedna ze dvou velkých možností však snížení nepřinesla. Koreše v 74. minutě skvěle vychytal Sňozík a střílejícímu Jandovi vzápětí pokazila radost tyč. Na druhé straně nepřidal svůj druhý gól v zápase Moravec, ale "klokany" to příliš mrzet nemuselo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!