Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boleslav po tříminutové smršti otočila duel s Teplicemi, Slavia se protrápila k výhře nad Karvinou

Nicolae Stanciu v souboji s Matúšem Čonkou. foto: ČTK

Boleslav/Praha - Fotbalisté Mladé Boleslavi v 18. kole první ligy porazili Teplice 3:1 a doma vyhráli devátý z deseti zápasů v nejvyšší soutěži. Teplice nezvítězily šest kol po sobě. Hosté díky Patriku Žitnému vedli, ale Středočeši v rozmezí 71. až 73. minuty trefami Jiřího Klímy, Lukáše Budínského a Nikolaje Komličenka obrátili skóre.
  16:34aktualizováno  19:01

Poprvé od začátku nastoupil v sestavě Teplic osmnáctiletý pravý bek Knapík. Oba týmy začaly aktivně. Ve třetí minutě se přímý kop domácího záložníka Budínského od teplické zdi odrazil nad branku. Na druhé straně našel Vondráškův centr teplického kapitána Jakuba Mareše, který z první trefil zblízka brankáře Stejskala.

Z vážnějších příležitostí to pro následující půlhodinu bylo vše. Pak však během minuty zahrozili hosté třikrát. Nejprve Řezníček přihrál ve vápně Hyčkovi, jehož střelu zblokovala domácí obrana. Žitného pokus skončil po teči nad břevnem a z následného rohového kopu se míč odrazil k Shejbalovi, jenže Stejskal jeho zakončení zastavil.

Teplice se prosadily tři minuty po přestávce. Vondráškovu přihrávku domácí bek Jakub Klíma srazil k Žitnému, který prostřelil Stejskala.

Středočeši srovnali v 71. minutě a načali velký zvrat. Matějovský vystihl špatnou rozehrávku Shejbala a přihrál Komličenkovi. Ruský reprezentant a po něm ani Ladra gólmana Grigara nepřekonali, ale Jiří Klíma na třetí pokus uspěl.

Ihned po rozehrání dokonal obrat Budínský a po něm se podesáté v ligové sezoně prosadil Komličenko. Na tři trefy potřebovala Mladá Boleslav dvě a půl minuty.

Lukáš Budínský slaví vítěznou branku.

Středočeši doma v lize nepodlehli Teplicím v osmém duelu za sebou. Předchozí čtyři duely ale skončily remízou. Celkově Teplice porazily Mladou Boleslav v jediném z posledních 12 ligových zápasů. 

Slavia nadále vede ligu o 11 bodů

Pražané protáhli neporazitelnost v nejvyšší soutěži na 24 utkání a dál vedou ligu o 11 bodů před druhou Plzní. Obhájce trofeje si zároveň částečně vylepšil náladu po středeční porážce 1:3 v Lize mistrů s Interem Milán, která znamenala vyřazení z boje o účast v jarní fázi evropských pohárů. Karviná osm kol po sobě nevyhrála a ztrácí bod na předposlední Příbram.

Trenér Slavie Trpišovský oproti středečnímu duelu s Interem Milán příliš nezamíchal se sestavou. Kvůli trestu za vyloučení z předchozího kola v Olomouci (0:0) chyběl Masopust, na hrotu útoku dostal v lize poprvé od srpna šanci Van Buren a na stoperu nahradil Frydrycha Takács.

Pražané v souboji prvního s posledním týmem tabulky měli od úvodu navrch, ale stejně jako při srpnové remíze 0:0 v Karviné se trápili ve finální fázi. Ve čtvrté minutě Hušbauer trefil vnější část tyče a ve 22. minutě Van Buren zblízka z dorážky trefil jen gólmana Pastornického.

I po přestávce domácí pokračovali v tlaku, který ještě zesílil po dvojitém střídání v 56. minutě, kdy naskočili Provod a Škoda. V 63. minutě už favorit otevřel skóre. Na centr od Stanciua z přímého kopu si naskočil Takács a hlavou k tyči zaznamenal svůj první gól ve slávistickém dresu.

Zvýšit mohl krátce nato Škoda, hrající 300. zápas v české lize, jeho střela ale pouze škrtla břevno. V 67. minutě domácího útočníka vychytal Pastornický, který si pak poradil i se Stanciuovým přímým kopem.

V 70. minutě po odraženém míči překonal střelou k tyči Pastornického Hušbauer, ale sudí Dubravský po několikaminutové konzultaci s videorozhodčím branku zřejmě kvůli předchozímu faulu Pražanů neuznal.

Pojistku nepřidal ani Stanciu, který z úhlu z přímého kopu těsně přestřelil. Druhý gól vstřelili Pražané až v nastavení. Po Rundičově ruce ve vápně nařídil Dubravský penaltu, kterou Škoda i na druhý pokus se štěstím proměnil. Pokutový kop se opakoval kvůli předčasnému vyběhnutí hráčů.

Ostatní výsledky 18.kola:

Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)

Branka: 32. Kalvach. Rozhodčí: Julínek - Kubr, Vlček - Královec (video). ŽK: Chorý - Podaný. Diváci: 7260.

FK Jablonec - Dynamo České Budějovice 0:1 (0:0)

Branka: 77. Čavoš. Rozhodčí: Ginzel - Kříž, Leška. ŽK: Krob, Pleštil - Sivok, Čolič, Čavoš, Javorek. Diváci: 2058.

Autor: