Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nesmíme Bosňany zklamat, vědí fotbalisté. Nastoupit chtěl i trenér

Sport

  8:50
PRAHA - Zápas všech zápasů je před fotbalisty Bosny a Hercegoviny. Poté, co Džeko a spol. sklidili sympatie za výkon ve svém historicky prvním utkání na MS proti Argentině (1:2), vyzvou v sobotu o půlnoci tým Nigérie. "A musíme dávat velký pozor, abychom ty sympatie zase neztratili," upozornil jejich kouč Safet Sušič.

Fanoušci Bosny. foto: Reuters

Trenér Draků, jak se jeho svěřencům v Bosně a Hercegovině přezdívá, má jistý problém - začala jej pobolívat noha a lehce kulhá. "Nebudu moci proti Nigérii nastoupit. Ale já jsem se nenarodil pro malé zápasy - budu fit na semifinále a finále šampionátu," žertoval den před zápasem dobře naladěný 59letý Sušič, někdejší útočník Jugoslávie a v 80. letech hvězda Paris St. Germain.

Za jakési finále ovšem označil i zápas s Nigérií. "To proto, že nám i soupeři půjde o hodně. Rozhodně nechceme prohrát, protože pak by nás čekala cesta domů. Nigérie bude hrát na vítězství - nevěřím totiž, že by chtěla zachraňovat postup v posledním kole s Argentinou. My ovšem budeme usilovat o totéž. Proto bude zápas otevřený, zřejmě s mnoha góly a doufám, že my dáme minimálně o jeden víc," zatvářil se optimisticky.

Odmítl ovšem myšlenku, že by se jeho tým hned od začátku hnal na branku soupeře. "Nesmíme být naivní, na šampionátu nenajdete vyloženě slabé mužstvo. Neříkám ale, že budeme jen bránit, musíme hrát chytře," zatvářil se tajuplně.

Legendární Osim: Hrajme agresivně

Svůj pohled na věc prozradil v sarajevské televizi Ivica Osim, rovněž reprezentant někdejší Jugoslávie a poté uznávaný trenér. "Tým Nigérie nesmíme podcenit, ostatně teď má bod za remízu s Íránem a my nulu," připomněl a dodal, že tým Bosny a Hercegoviny by se měl poučit ze zápasu Chorvatů s Kamerunem (4:0).

"Chorvaté nám ukázali, jak si poradit se soupeřem, který kdysi něco znamenal a teď už to tak není. Náš sobotní zápas je podobný, proto Sušičovi svěřenci musí hrát od začátku agresivně a víc útočně," pravil v televizním studiu.

Takhle slavili fanoušci Bosny na podzim postup svých fotbalistů na mistrovství světa.

Ve prospěch Bosny a Hercegoviny hovoří skutečnost, že Nigérie na světových šampionátech slavila poslední vítězství ve Francii v roce 1998, kdy africký tým postoupil ze skupiny po výhrách nad Španělskem (3:2) i Bulharskem (1:0) a v osmifinále podlehl Dánsku 1:4.

V Japonsku a Jižní Koreji 2002 už se tým Nigérie výhry nedočkal (Anglie 0:0, Argentina 0:1, Švédsko 1:2), stejně jako v Jižní Africe 2010 (Jižní Korea 2:2, Argentina 0:1, Řecko 1:2).

"Možná to může vytvářet jistý psychický batoh na zádech našeho soupeře, to nás ale zajímat nesmí a zápas nám to rozhodně neulehčí. Vlastně je to jen statistika," má jasno trenér Sušič.

Kavárny a náměstí budou praskat ve švech

V Bosně a Hercegovině je nyní největším hitem fotografie, kterou zveřejnil prostřednictvím facebooku Edin Džeko a která dokumentuje atmosféru v reprezentačním týmu. Na fotografii je záběr z odpočinkové místnosti plné reprezentantů Bosny a Hercegoviny, ale jediný z nich stojí - Muhamed Bešič, který hlídal v utkání proti Argentině Lionela Messiho, ale při rozhodujícím gólu jej kvůli srážce se spoluhráčem neuhlídal.

Komentář, který Džeko k fotografii připojil, je krátký, ale výstižný a někdejší teplický útočník jím opět prokázal smysl pro humor: "Všichni sedí, jen Bešič hledá Messiho."

Nočním zápasem už začíná žít i veřejnost v balkánské zemi. Očekává se, že kavárny a náměstí s obřími obrazovkami budou opět praskat ve švech, na tržnicích je největší zájem o čepice a šály ve žlutomodrých barvách.

"Jestli porazíme Nigérii, budeme slavit až do pondělka. A tuším, že nejen my," pravil majitel sarajevské restaurace Celtic Pub.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!