Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brankář Čech je znovu v nominaci do ideální jedenáctky světa

Sport

  16:00
PRAHA - Brankář Petr Čech je po roční přestávce znovu v pětičlenné nominaci do ideální fotbalové jedenáctky světa, která bude vyhlášena 11. ledna na galavečeru FIFA v Curychu. Nejlepší tým volí sami profesionální fotbalisté a organizátoři ankety z hráčské asociace FIFPRO dnes zveřejnili seznam 55 jmen, z nichž budou hlasující vybírat.

John Terry a Petr Čech. foto: Reprofoto

Český gólman byl v nominaci pokaždé od roku 2005, kdy anketa vznikla, jen loni se mezi pětici nominovaných nevešel. Trofej však ještě nikdy nezískal. V prvním ročníku triumfoval Brazilec Dida z AC Milán, pak dvakrát vyhrál Ital Gianluigi Buffon z Juventusu a dva poslední ročníky vynesly na nejvyšší stupeň Španěla Ikera Casillase z Realu Madrid.

Buffon s Casillasem budou Čechovými konkurenty i v letošním hlasování, přestože Ital od zranění na MS v JAR nechytá. Dále byli na místo v brance nominováni Nizozemec Edwin van der Sar z Manchesteru United a Brazilec Júlio César z Interu Milán.

Největší zastoupení mají španělští mistři světa s deseti hráči, Brazilci s devíti a Argentinci s osmi fotbalisty. Žádný další český reprezentant se do výběru nedostal. Na galavečeru FIFA v Curychu budou vyhlášeni také nejlepší fotbalista a trenér světa.

Autor:

Prodej bytu 3+kk 65 m2
Prodej bytu 3+kk 65 m2

K Přívozu, Brozany nad Ohří, okres Litoměřice
2 790 000 Kč