Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Brankář Čech je znovu v nominaci do ideální jedenáctky světa

Sport

  16:00
PRAHA - Brankář Petr Čech je po roční přestávce znovu v pětičlenné nominaci do ideální fotbalové jedenáctky světa, která bude vyhlášena 11. ledna na galavečeru FIFA v Curychu. Nejlepší tým volí sami profesionální fotbalisté a organizátoři ankety z hráčské asociace FIFPRO dnes zveřejnili seznam 55 jmen, z nichž budou hlasující vybírat.

John Terry a Petr Čech. foto: Reprofoto

Český gólman byl v nominaci pokaždé od roku 2005, kdy anketa vznikla, jen loni se mezi pětici nominovaných nevešel. Trofej však ještě nikdy nezískal. V prvním ročníku triumfoval Brazilec Dida z AC Milán, pak dvakrát vyhrál Ital Gianluigi Buffon z Juventusu a dva poslední ročníky vynesly na nejvyšší stupeň Španěla Ikera Casillase z Realu Madrid.

Buffon s Casillasem budou Čechovými konkurenty i v letošním hlasování, přestože Ital od zranění na MS v JAR nechytá. Dále byli na místo v brance nominováni Nizozemec Edwin van der Sar z Manchesteru United a Brazilec Júlio César z Interu Milán.

Největší zastoupení mají španělští mistři světa s deseti hráči, Brazilci s devíti a Argentinci s osmi fotbalisty. Žádný další český reprezentant se do výběru nedostal. Na galavečeru FIFA v Curychu budou vyhlášeni také nejlepší fotbalista a trenér světa.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...