Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Čech: Škoda, že reprezentace u fanoušků zase klesla

Sport

  17:39
PRAHA - Za deset let strávených v reprezentaci se už dávno naučil žít s tím, že národní tým je v očích veřejnosti a fanoušků vynášený do nebes, nebo odepisován. A v posledních měsících si fotbalový brankář Petr Čech zvykl hlavně na negativní vnímání mužstva. Hvězda Chelsea vnímá, že po červnovém evropském šampionátu je těsně po startu světové kvalifikace pod tlakem.

Brankář Chelsea Petr Čech na reprezentačním srazu foto: ČTK

Čech: Škoda, že reprezentace u fanoušků zase klesla

Za deset let strávených v reprezentaci se už dávno naučil žít s tím, že národní tým je v očích veřejnosti a fanoušků vynášený do nebes, nebo odepisován. A v posledních měsících si fotbalový brankář Petr Čech zvykl hlavně na negativní vnímání mužstva. Hvězda Chelsea vnímá, že po červnovém evropském šampionátu je těsně po startu světové kvalifikace pod tlakem.

Čech tak věří, že fotbalisté kritiku utlumí úspěšnými výsledky v domácích zápasech s Maltou a Bulharskem. "My jsme si už zvykli na to, že jsme národ, který má rád protipóly. Buď zavrhnout, nebo fandit. Jednou jsme nahoře, jednou dole... Je zase jen na nás, jak teď na současnou situaci zareagujeme," řekl Čech při dnešním reprezentačním srazu.

Čecha prý mrzí, že po postupu do čtvrtfinále mistrovství Evropy, kdy vnímal velkou podporu fanoušků, je teď reprezentace zase pod tlakem poté, co tým čtyřikrát za sebou nedokázal skórovat a naposledy v domácí přípravě podlehl Finsku, proti kterému Čech chyběl. "Teď jsme u fanoušků zase klesli. Ale už jsme se s tím naučili žít. Bylo by příjemnější se tomu vyhnout, ale bereme to jako fakt," připustil Čech.

"Při zápase s Finskem jsem nebyl, takže se to těžko hodnotí. Ale na zápas s Finskem prostě musíme zapomenout, už se to nedá vrátit. Důležité je koukat dopředu a udělat všechno, abychom zvládli nejbližší zápasy," přál si Čech. Sám je zvědavý na to, jak už v pátek v jeho rodné Plzni zareagují při zápase s Maltou čeští fanoušci.

Těší se na první zápas národního týmu na plzeňské půdě

"Bude na nich hodně záležet. Ale když v páté minutě nebudeme vést 2:0 a oni budou nespokojení, znepříjemní zápas sami sobě i nám. A přestože pak můžeme vyhrát, nikdo z toho nebude mít dobrý pocit," přemítal Čech, který si ve Štruncových sadech zachytá po dlouhých dvanácti letech. Naposledy do Plzně vyrazil ještě s Blšany a i dnes si vybavuje konečnou remízu 1:1.

"Gól mi dal Pěchouček, za nás srovnával Patrik Gedeon," vzpomínal s úsměvem Čech. "Poslední úspěchy Plzně daly tamnímu fotbalu úplně jiný rozměr. Snad se to odrazí i v celkové atmosféře na stadionu," přál si třicetiletý brankář. "Domů" se těší, první zápas české reprezentace na plzeňské půdě v historii je pro něj výzvou.

Čech je navíc rád, že už jej nelimitují nespecifikované problémy s rukou, kvůli kterým přišel o poslední duel reprezentace s Finskem. "Musím to zaklepat, je to dobré jako už dlouho ne," těšil se Čech. Pokud se bude cítit dál dobře, nevynechá ani listopadový přípravný zápas se Slovenskem, přestože vedení Chelsea má s reprezentací dohodu o tom, že Čech některé přípravné zápasy vynechá.

"Někdy se prostě nedá hrát jen na krásu"

Dvojzápas s Maltou a Bulharskem podle Čecha může být jedním z klíčových okamžiků celé kvalifikace. "Ve vyrovnané skupině, jako může být ta naše, je zvládnutí domácích zápasů rozhodující. Kdo v nich uspěje, bude mít výhodu. Nám to teď jasně velí získat všech šest bodů. To bude cesta k prvnímu, nebo druhému místu skupiny," prohlásil Čech.

Reprezentace se prý ale hlavně v pátek proti Maltě musí připravit na možné komplikace a trpělivé dobývání obrany outsidera. "Možná to je pitomé říkat, ale v některých okamžicích se jenom na krásu hrát nedá a počítají se hlavně výhry. Navíc každý už teď umí hrát. Malta se zvedá, stačí se podívat, jak se s nimi nadřeli Italové," připomněl Čech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!