130 let

Pavel Nedvěd představuje míč Brazuca. | foto: ČTK

Brankáři to budou mít těžké, říká Pavel Nedvěd o míči pro MS

Sport
  •   17:48
Bílá opona pomalu stoupala ke stropu a začala odhalovat obří maketu míče, před kterou se postavil jeden z nejslavnějších českých fotbalistů všech dob Pavel Nedvěd. V ruce držel Brazuku, oficiální míč pro mistrovství světa 2014. Ten byl v Česku představen ve středu odpoledne.

"Je skvělej, krásnej! Opravdu se mi líbí, jak je kvalitní, ale i jak je udělaný barevně. Je hodně rychlý. Brankáři to budou mít těžké," prohlásil Nedvěd, který na mistrovství světa hrál jednou, a to v roce 2006.

Byl jedním z fotbalistů, který se prezentace Adidas pro Česko zúčastnil. Kromě něj dorazil ještě mistr Evropy z roku 1976 Ivo Viktor, plzeňský kapitán Pavel Horváth, jeho spoluhráč František Rajtoral a herci Jakub Kohák s Davidem Novotným.

Přehled oficiálních míčů na fotbalových šampionátech

1970 (Mexiko) - Telstar,

1974 (SRN) - Telstar Durlast/Chile Durlast

1978 (Argentina) - Tango

1982 (Španělsko) - Tango Espaňa

1986 (Mexiko) - Azteca

1990 (Itálie) - Etrusco Unico

1994 (USA) - Questra

1998 (Francie) - Tricolore

2002 (Japonsko a Korea) - Fevernova

2006 (Německo) - Teamgeist

2010 (Jihoafrická republika) - Jabulani

2014 (Brazílie) - Brazuca

Mimochodem, světová premiéra se sice uskutečnila pár hodin předtím, ale třeba v Německu míč představili až po Česku...

"Já pamatuju ještě míče se šňěrováním! A hlavně tehdy byly kožené. Když nasákly vodu, tak ke konci zápasu vážily třeba dvakrát nebo třikrát tolik," vzpomínal Viktor, bývalý vynikající brankář. "Dnes jsou míče pro gólmany čím dál větší zradou. Jsou hodně rychlé."

Zatímco brankáři budou nejspíš opět naříkat, Nedvěd si z pohledu hráče s výbornou kopací technikou Brazuku pochvaloval. Ale opravdu je mezi míči takový rozdíl? Vždyť jako revoluční jsou označovány všechny novinky před každým šampionátem.

"Je to poznat na tom, jak se fotbal zrychluje. Hráči jsou rychlejší, fyzicky zdatnější, kopačky lepší a i míče jsou rychlejší. Všechno jde dopředu. Prezentoval jsem Jabulani před mistrovstvím světa 2010 a tohle je zase krok dopředu. Čím? Přesností a jeho vedením. Doufám, že nám ten krok dopředu ukážou i fotbalisti."

Autor: