Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Brazilci vyhráli, ale výkonem nenadchli

Sport

  22:52
BERLÍN - Brazilci, největší favorité na zisk trofeje pro mistry světa, dokázali zvítězit ve svém úvodním zápase na šampionátu. Velmi dobře hrající Chorvaty však zdolali jen 1:0 a výkony hlavních hvězd zůstaly za očekáváním.

Radost brazilského ofenzivního záložníka Kaká z gólu do sítě Chorvatska. foto: AFP

Úřadující světové šampiony nasměroval k vítězství záložník Kaká přesnou střelou ve 44. minutě. Brazílie v utkání skupiny F tak potvrdila, že své zahajovací utkání na mistrovství světa zvládá výborně: od roku 1982 vyhrála v premiéře už posedmé za sebou.

Vyprodaný stadion v Berlíně se sice těšil na ofenzivní smršť hvězdného týmu "Kanárků", jenže Chorvaté v typických šachovnicových dresech se na hřišti zastrašit nenechali. Jejich pětičlenná záloha s dvěma defenzivními štíty dokázala brzdit výpady Jihoameričanů už v hloubi pole, nejlepší hráč světa Ronaldinho byl dokonale pokrytý a marně se pokoušel o své geniální technické kousky, kterými proslul v dresu Barcelony.

I útočníci Adriano s Ronaldem byli dlouho neškodní.

Cenné poznatky dnes mohli nasbírat i čeští fotbalisté, kteří se v případě postupu ze skupiny E v osmifinále střetnou právě s týmem ze skupiny F, kde hrají právě i dnešní soupeři.

Gólman Chorvatů Pletikosa měl práci jen po čtvrthodině hry, kdy se dvakrát vytáhl proti střelám Kaká a Roberta Carlose. Jeho spoluhráči hráli s největším favoritem mistrovství vyrovnanou partii a šest minut před poločasem byli dokonce blízko vedení, ovšem po trestném kopu Srny na míč těsně nedosáhli Tudor s kapitánem Nikem Kovačem.

Právě Kovač se v samém závěru první půle zranil a musel vystřídat. Na několik okamžiků otřesené Chorvaty se vzápětí nalepila smůla podruhé. Minutu před poločasem našel Cafú ve středu hřiště Kaká, ten se uvolnil přes ledabyle bránícího Kranjčara a proti ráně záložníka AC Milán do pravého rohu byl Pletikosa bezmocný.

Po návratu z kabin se ale pětinásobní světoví šampioni několikrát o vedení báli. Chorvatští fotbalisté nejprve zahrozili v 50. minutě, kdy kanonýr Glasgow Rangers Pršo protáhl brankáře Didu ostrou přízemní ranou. Dida si za čtyři minuty poradil i s dělovkou Klasniče. V otevřené partii druhého poločasu se skóre mohlo měnit několikrát na obou stranách.

Brazilcům pojištění náskoku nezajistila Ronaldinhova hlavička, dalekonosný pokus Kaká ani Adrianova teč střely střídajícího Robinha. Chorvaty zase k vysněnému vyrovnání  nenasměrovaly střela Babiče, nadějný průnik nového muže na trávníku Oliče ani Kranjčarova hlavička. Štěstí jim nepřinesl ani jeden z jejich věrných fanoušků, který pět minut před koncem vnikl na hřiště a z trávníku jej musel vyprovodit až útočník Pršo.

Brazilci už těsnou výhru uhájili a na mistrovství světa tak vyhráli osmý zápas za sebou, což se ještě žádnému týmu v historii nepodařilo. Chorvaty i přes porážku vyprovodili jejich fanoušci na Olympijském stadionu v Berlíně aplausem.

Brazílie - Chorvatsko 1:0 (1:0)
Branka: 44. Kaká. Rozhodčí: Archundia - Ramirez (oba Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Emerson - N. Kovač, R. Kovač, Tudor. Diváci: 72.000 (vyprodáno).
Brazílie: Dida - Cafú, Juan, Lúcio, Roberto Carlos - Kaká, Emerson, Zé Roberto, Ronaldinho - Adriano, Ronaldo (69. Robinho). Trenér: Parreira.
Chorvatsko: Pletikosa - Šimič, R. Kovač, Šimunič - Tudor, N. Kovač (40. Leko) - Srna, N. Kranjčar, Babič - Klasnič (57. Olič), Pršo. Trenér: Z. Kranjčar.
Autoři: ,