Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Brazilec Ronaldo: Před MS mám trému, jakou jsem cítil před zápasem

Sport

  8:30
Jen 100 dní. Těžko uvěřit, že chybí tak málo. Zdá se to být včera, kdy Brazílie vyhrála právo hostit mistrovství světa ve fotbale. Vzpomínám si, jaké vzrušení jsem cítil, když jsem se dozvěděl, že by moje země měla organizovat nejdůležitější fotbalovou událost na světě.

Los mistrovství světa 2014 v Brazílie, domácí legenda Ronaldo foto: Reuters

Dnes již nejsem aktivním hráčem v poli, ale přiznám se, že začínám pociťovat stejnou trému, jakou jsem míval před rozhodujícím zápasem. Koneckonců, není mistrovství světa ve fotbale také rozhodujícím zápasem, aby se Brazílie ještě více konsolidovala v mezinárodním měřítku? Obrací se na nás všechna pozornost, je to tedy dobrá příležitost ukázat, jaká je Brazílie a jací jsou její obyvatelé doopravdy.

Tím, že hostíme mistrovství světa a olympijské hry v roce 2016, máme šanci světu předvést, že jsme zemí vášnivě milující sport. Ale i zemí se silnou ekonomikou, lídrem v oblasti biotechnologie, že patříme mezi největší producenty masa, nerostů a soji. Brzy už tisíce zahraničních turistů a novinářů přistanou na našich letištích - naplnění zvědavostí na skutečnou Brazílii.

Jsme rovněž zemí hlubokých sociálních kontrastů, avšak udělali jsme důležité kroky k jejich nápravě. Společnost různorodá, ale soudržná. Jsme zemí lidí talentovaných, bojovných, tvořivých a inovativních, vlastnosti tak dobře vyjádřené v magickém a matoucím driblingu Neymara, v hudbě mistra Toma Jobima a ve vědě Miguela Nicolelise, který svým výzkumem exoskeletu dává naději paraplegikům, kteří sní o tom, že budou znovu chodit.

Rio de Janeiro vypadá jako malba

Naše země je i mnohobarevná, s dechberoucí přírodou. Turista, který nás navštíví na mistrovství světa, se musí připravit na nezapomenutelný zážitek: nikdo odsud totiž neodjíždí bez vzácné vzpomínky, poté co poznal pláže na severovýchodě, rozlehlost řeky Amazonky nebo propojení mezi mořem a horami, takže Rio de Janeiro vypadá jako malba.

Jsme země radosti a s touto radostí a otevřenou náručí přivítáme všechny návštěvníky, kteří na mistrovství světa přijedou. Ale do té doby musíme pokračovat v práci.

Jako člen Správní rady Místního organizačního výboru fotbalového mistrovství světa sleduji zblízka obětavost, schopnosti a odhodlání těch, kteří pomáhají vytvořit tuto jedinečnou událost. Ve všech 12 hostitelských městech jsem viděl tisíce lidí odhodlaných připravit skvělý světový šampionát .

Na naší cestě přípravy jsme prošli velmi těžkými zkouškami. V loňském roce jsme hostili doposud nejlepší ročník Konfederačního poháru. A to není jen můj názor, je to také názor fanoušků, novinářů a předsedy FIFA Josepha Blattera.

Za méně než šest měsíců poté se konala další náročná akce: losování skupin v Costa do Sauipe ve statě Bahia. Tam probírali své operační plány členové COL, FIFA a federální vlády. 

Tato výměna názorů mezi organizátory a týmy pokračuje i nadále a v uplynulém měsíci zaznamenala další významný krok - seminář týmů ve Florianópolis. Témata jako bezpečnost, doprava, péče o kluby zde byla podrobně projednána.

Stadiony projdou zátěžovými akcemi

Nyní skutečně vstupujeme do závěrečné fáze příprav. Od začátku roku jsme otevřeli dva nové stadiony: Arena das Dunas v Natalu a nová Beira - Rio v Porto Alegre. Jsou krásné a stejně tak začínají vypadat i další: Arena Amazonas, Arena da Baixada, Arena Pantanal a Arena Corinthians.

Do začátku světového šampionátu projdou všechny stadiony nezbytnými zátěžovými akcemi. Tak, aby všichni, kteří se podílejí na organizaci, mohli provést poslední úpravy svých prací.

Už chybí jen málo do velké show a setkání nejlepších hráčů planety. Messi, Cristiano Ronaldo, Iniesta, Neymar ... Nemohu se dočkat. Čekám Vás v Brazílii. Uvidíme se na mistrovství světa!

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...