Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Největší favorit se loučí s MS. Brazílie nestačila ve čtvrtfinále na Belgii

Sport

  19:32aktualizováno  22:01
KAZAŇ - Fotbalisté Belgie ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rusku vyřadili největšího favorita zlato Brazílii. "Rudí ďáblové" v Kazani porazili pětinásobné světové šampiony dvěma brankami v první půlhodině 2:1 a poprvé od roku 1986 a celkově podruhé postoupili na MS do bojů o medaile. V semifinále Belgičané vyzvou v úterý Francii.

Kevin De Bruyne se raduje z rozhodujícího gólu foto: Reuters

Uruguay - Francie 0:2. Po hrubce Muslery postupuje Francie do semifinále

„Rudé ďábly“ poslal ve 13. minutě do vedení jedenáctým vlastním gólem letošního světového šampionátu Brazilec Fernandinho a pojistku přidal v 31. minutě po rychlém brejku Kevin de Bruyne. 

V 76. minutě už jen snížil střídající Renato Augusto.

online reportáž si přečtěte zde

Brazílie utrpěla první porážku po 15 zápasech a od triumfu v roce 2002 na mistrovství světa počtvrté za sebou zůstane bez medaile. 

Historicky nejúspěšnější celek MS potřetí z posledních čtyř šampionátů skončil ve čtvrtfinále. Belgie naopak vyhrála i pátý duel na turnaji a protáhla sérii bez porážky na 24 utkání.

Vincent Kompany (vlevo) a Nacer Chadli se radují z úvodního gólu Belgičanů.
Radost belgických fotbalistů z gólu na 2:0.

Na mistrovství tak zůstaly ve hře už jen evropské celky. Ani jeden tým z Jižní Ameriky nepostoupil do semifinále MS popáté v historii.

Belgie 2:1 brazílie

Branky:

76. Augusto - 13. vlastní Fernandinho, 31. De Bruyne.

Rozhodčí:

Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.) - Orsato (video, It.).

ŽK: 

Fagner, Fernandinho - Alderweireld, Meunier.

Diváci: 

42.873.

Brazílie: 

Alisson - Fagner, Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho (73. Augusto), Fernandinho - Willian (46. Firmino), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (58. Costa).

Belgie: 

Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (83. Vermaelen) - De Bruyne, Lukaku (87. Tielemans), E. Hazard.

Brazílie začala souboj dosud neporažených celků v Rusku aktivněji a v osmé minutě měla blízko k vedení. Centr z rohu propadl až k Silvovi, který zasáhl míč stehnem a vysoký oblouček skončil na tyči.

Za pět minut otevřeli po standardní situaci skóre Belgičané. Na Chadliho centr z rohového kopu na bližší tyči naskakoval Kompany a bránící Fernandinho si od ramena nešťastně srazil balon do sítě.

Před ním se trefil do vlastní branky na mistrovství světa z Brazilců jen Marcelo, který se dnes po uzdravení vrátil do sestavy. Na letošním MS padlo už 11 vlastních gólů a opět se tak posunul rekord.

Belgie poprvé v historii skórovala na jednom světovém šampionátu třináctkrát a brzy přidala další trefu. Po půlhodině předvedli „Rudí ďáblové“ brejk, který po Lukakuově akci zakončil ranou k tyči De Bruyne.

Belgie dala čtrnáctý gól na turnaji v Rusku a upevnila si pozici nejlépe střílejícího týmu. Naopak „Kanárci“ inkasovali v dnešním duelu vícekrát než za předchozích devět utkání, v nichž dostali jedinou branku.

Brazílie vyhrála jen jediný z předešlých 11 zápasů na světovém šampionátu, v nichž prohrávala o dvě branky, a druhé vítězství nepřidala, byť duel ještě zdramatizovala. Kouč „Kanárků“ Tite poslal na trávník Firmina a v průběhu druhé půle i Costu s Augustem a střídající hráči výkon oživili.

V 56. minutě se Brazilci nedočkali po zákroku na Jesuse penalty ani poté, co sudí Mažič probral situaci s viderozhodčím, ale v 76. minutě už snížili. Na Coutinhův centr si naskočil Augusto a tři minuty po příchodu na trávník hlavičkou k tyči snížil.

Brazílie v závěru sahala po vyrovnání. Jenže Augusto i Coutinho mířili vedle a Neymara ve čtvrté minutě nastavení vychytal Courtois.

Autoři: