130 let

Brazilští fotbalisté během penaltového rozstřelu s Chorvatskem ve čtvrtfinále mistrovství světa. | foto: AP

Příčiny selhání: Brazilci tepou odcházejícího kouče. A proč nekopal Neymar?

Sport
  •   8:03
Alespoň na pár sekund zkusil zastavit slzy, které se mu po tváři koulely. Brazilec Neymar těžce nesl předčasné vyřazení z fotbalového mistrovství světa, ale když k němu přes půl hřiště přiběhl malý capart v šachovnicovém dresu, přece jen se k němu naklonil a upřímně poděkoval. Leo Perišič, synek táty Ivana, chorvatského záložníka, chtěl největší hvězdu soupeře utěšit.

Ne, že by se mu to snad povedlo, neboť konec na šampionátu, na který Brazilci dorazili jako hlavní favorit na titul, se rovná národní tragédii.

Zvlášť pro Neymara, jenž tak moc toužil přiblížit se králi Pelému, neikoničtějšímu ze všech brazilských fotbalistů.

Zvládl to jen částečně, protože v prodloužení pátečního čtvrtfinále svým sedmasedmesátým gólem v národním dresu vyrovnal právě bilanci slavného Edsona Arantese do Nascimenta.

Ale víc nic.

Fotbalová Brazílie pláče.

Ptá se, co udělala špatně a hledá důvody nečekaného selhání.

Jeden z největších deníků v zemi O Globo okamžitě po utkání přispěchal s analýzou chyb trenéra Titeho, který už potvrdil, že v roli reprezentačního kouče končí. Doma mu vyčítají střídání i samotný výběr hráčů, přípravné období bez opravdové prověrky s těžkým soupeřem či volbu střelců pokutových kopů.

Že se nedostalo na Neymara, bylo tématem číslo jedna.

Vždyť Marquinhos, stoper z Paris St. Germain, jenž v rozhodující chvíli ve čtvrté sérii napálil míč do tyče a nechtěně odstartoval chorvatské veselí, kopal svou premiérovou penaltu v životě. Jednadvacetiletý Rodrygo, který rozstřel z brazilského pohledu neúspěšně načal, teprve čtvrtou.

Neymar jich má za sebou v kariéře přes sedmdesát, ale o osudu Brazílie se rozhodlo bez něj. Jak bolestivé! Ani na třetí pokus nedovedl zemi, která na něj tolik spoléhá, na vysněný světový trůn, a je otázka, jestli se mu to ještě někdy vůbec podaří. Ve třiceti letech před sebou může mít jeden nebo i dva velké světové turnaje. Nebo ne?

„Dveře do nároďáku nezavírám. Ale ani nemůžu stoprocentně zaručit, že se vrátím,“ prohlásil v pátek večer tajemně.

Jisté je tak pouze to, že Brazílii dál už nepovede kouč Tite, který po šesti letech reprezentaci opustí. A není to zrovna idylické loučení.

„Že jsme byli neorganizovaní?“ podivil se po pátečním čtvrtfinále otázce jednoho z novinářů. „Možná kvůli vám, ale rozhodně ne kvůli mně,“ reagoval popudlivě. Vadilo mu také, že reportéři poukazovali na to, jak ihned po vyřazení odešel do kabiny, zatímco hráči i někteří další členové realizačního týmu truchlili na trávníku a omlouvali se fanouškům.

„Když vyhráváme, taky odcházím. Nebo jste mě snad někdy viděli juchat v hloučku na hřišti?“ pokračoval. „Není to můj styl. Kluci dobře vědí, jak pyšný na ně jsem.“

Otázka zní, jestli může být pyšná i Brazílie.

Brazilský trenér Tite během utkání s Chorvatskem.

„Těžko hledám po takovém zápase slova,“ krčil rameny Thiago Silva, lídr obrany, pro něhož to byla v osmatřiceti letech pravděpodobně reprezentační derniéra.

„Bolí to, snil jsem o tom, že jednou pozvednu pohár pro mistra světa. Jako hráči už se mi to nepovede, ale kdo ví, třeba se jednou budu radovat v nějaké jiné funkci,“ naznačil.

Brazílie je třináctým týmem v historii mistrovství světa, který se ujal v prodloužení vedení 1:0. Jako první však následně duel ztratila. Když došlo na penalty, bylo jasné, že psychicky navrch budou mít Chorvaté. Srovnali, v bráně měli rozchytaného Livakoviče, který už minule zazářil proti Japonsku a tentokrát se hned v úvodu rozstřelu blýskl znovu. I proto, že nezačínal mazák Neymar?

„Chtěli jsme ho mít připraveného na poslední sérii,“ vysvětlil Tite. „V tu chvíli je tlak největší, a proto potřebujete mít k dispozici svého nejlepšího střelce.“

Takové vysvětlení ale zklamaným Brazilcům nestačí.

Autor: jic