Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Brazílie - Švýcarsko 1:1. Favorit na úvod zklamal. Přišel o vedení, pak zahazoval šance

Sport

  19:45aktualizováno  23:19
ROSTOV - Fotbalisté Brazílie ve svém úvodním vystoupení na mistrovství světa v Rusku jen remizovali se Švýcarskem 1:1. Největšího favorita na zlato poslal ve 20. minutě do vedení Philippe Coutinho, ale pět minut po přestávce nečekaně srovnal Steven Zuber a v závěru „Kanárci“ zahodili řadu gólových šancí. Tabulku skupiny E tak po prvních zápasech vede Srbsko, které v dalším duelu změří síly se Švýcarskem. Brazílii čeká Kostarika.

Neymar je zklamaný po zahozené šanci ze zápasu se Švýcarskem. foto: Reuters

Nerozhodně skončil i jediný předchozí vzájemný souboj na MS v roce 1950. Brazílie na světových šampionátech ztratila v úvodním zápase body poprvé od roku 1978, po devíti utkáních. V letošních roce „Kanárci“ poprvé nezvítězili. Švýcaři potvrdili aktuální dobrou formu a posedmé za sebou neprohráli.

„Samozřejmě, že jsem s výsledkem nespokojen, chtěli jsme vyhrát. Vytvořili jsme si v závěru skvělý tlak, ale chyběla nám přesnost, abychom šance úspěšně zakončili. Některé z nich byly naprosto jasné,“ řekl na tiskové konferenci brazilský trenér Tite.

V brazilské sestavě nechyběla největší hvězda Neymar, který se stihl před šampionátem uzdravit z vážného zranění nohy, v prvním poločase jej ale zastínili spoluhráči. V první velké šanci se objevil ve 12. minutě Paulinho, sám před brankářem ale špatně trefil míč.

Za osm minut už favorit vedl. Marcelův centr odvrátila obrana ke Coutinhovi a ten zpoza vápna povedenou střelou s pomocí tyče překonal Sommera. Záložník Liverpoolu se prosadil při premiéře na světovém šampionátu hned z prvního pokusu. Brazílie dala od roku 1966 na MS už 37. gól zpoza šestnáctky, což je o 11 více než jakýkoli jiný celek.

„Kanárci“ se pak snažili kontrolovat hru a nepouštět Švýcary do šancí. V nastavení první půle mohl zvýšit Silva, ale hlavou po rohovém kopu zamířil nad. Švýcarsko v první půli zahrozilo jen v úvodu, kdy Dzemaili v dobré pozici střílel příliš vysoko.

Pět minut po přestávce však výběr helvétského kříže nečekaně srovnal. Po Shaqiriho rohovém kopu zůstal po lehkém přistrčení bránícího Mirandy na malém vápně nepokrytý Zuber a hlavičkou pod břevno zaznamenal čtvrtý reprezentační gól. Brazílie inkasovala po 527 minutách.

„Byl jsem odstrčen, takže jsem nemohl hrát. Je tu video a rozhodčí se na něj mohl podívat. Bohužel se tak nestalo,“ podivoval se Miranda. „Byl to normální souboj. Zuber si hledal prostor, bránící hráči nebyli dobře postaveni. Takže podle mě regulérní gól,“ mínil naopak švýcarský trenér Vladimir Petkovic.

„Kanárci“ byli z vyrovnání zaskočení jen chvíli a pak se snažili opět strhnout vedení na svou stranu. Jenže v 70. minutě Coutinho pálil mimo a o chvíli později rozhodčí Ramos neposoudil zákrok Švýcara Akanjiho jako penaltový.

Brazílie - Švýcarsko. Casemiro (vlevo) v souboji s Blerimem Dzemailim ze...
Švýcar Valon Behrami v souboji Brazilcem Philippem Coutinhem.

„To pro mě nebyla penalta. Máme na hřišti rozhodčí, vedle asistují videorozhodčí, kteří vše rovněž sledují. Takže předpokládám, že vše bylo jasné,“ uvedl Petkovic. „Nechci z remízy vinit rozhodčí. Dostali jsme gól a na 15 minut jsme vypadli z rytmu. Měli jsme 20 střel, ale bohužel góly nepřišly,“ doplnil Tite.

Brazílie vystupňovala tlak, ale vítězný gól jí nebyl souzen. Neymar hlavičkoval jen do středu branky, střídajícího Firmina vychytal Sommer a Miranda pálil těsně mimo. V závěru nastavení pak Augustovu střelu vykopl obránce a Brazílie tak v součtu s nepovedeným závěrem domácího šampionátu před čtyřmi lety nevyhrála na MS potřetí za sebou.

„Jsem pyšný na svůj tým. Brazílie byla lepší, měla více šancí, ale my jsme i za nepříznivého stavu stále věřili. Remíza je maximum, co jsme z toho mohli vytěžit. Je to pro nás excelentní výchozí pozice do dalších zápasů,“ doplnil Petkovic.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina E: Brazílie - Švýcarsko 1:1 (1:0)

Branky: 20. Coutinho - 50. Zuber. Rozhodčí: Ramos - Torrentera, Hernández (všichni Mex.) - Valeri (video, It.). ŽK: Casemiro - Lichtsteiner, Schär, Behrami. Diváci: 43.109. Sestavy: Brazílie: Alisson - Danilo, Silva, Miranda, Marcelo - Casemiro (60. Fernandinho), Paulinho (67. Augusto) - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (70. Firmino). Trenér: Tite. Švýcarsko: Sommer - Lichtsteiner (87. Lang), Schär, Akanji, Rodriguez - Behrami (71. Zakaria), Xhaka - Shaqiri, Dzemaili, Zuber - Seferovic (80. Embolo). Trenér: Petkovic.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!