Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Brazílie zvládla poslední prověrku ve skupině, teď narazí na Chile

Sport

  23:57aktualizováno  24. června 0:06
BRASÍLIA/PRAHA - Brazilští fotbalisté zvládli rozhodující zápas základní skupiny mistrovství světa a postoupili do osmifinále. Domácí tým v hlavním městě Brasília porazil Kamerun 4:1, čímž si zajistil výhodnější první místo v tabulce. Dvěma góly se blýskl útočník Neymar.

Brazilec Fernandinho se raduje ze vstřelené branky. foto: Reuters

Brazílie narazí v osmifinále (sobota 28. června v Belo Horizonte) na Chile, které skončilo druhé ve skupině B. Kamerun šanci na postup ztratil už před tímto zápasem.

Domácí tým postupuje bez porážky. Body ztratil jen za bezbrankovou remízu s Mexikem, které v souběžně hraném utkání proti Chorvatsku (3:1) udrželo druhou postupovou příčku a v osmifinále vyzve Nizozemsko.

Brazílie znovu velebí Neymara, nejsledovanějšího hráče mistrovství. Útočník Barcelony se na vítězství podílel dvěma góly - celkem má na kontě už čtyři a vyšvihl se do čela tabulky střelců.

Nejdřív v 17. minutě vyběhl mezi stopery, kam mířil povedený centr Luize Gustava. Dvaadvacetiletý střelec měl dost prostoru a placírkou uklidil míč k tyči - 1:0.

Pak sice podobným způsobem vyrovnal Matip, ale Neymar ve 35. minutě vrátil vedení Brazílii. S míčem se dostal až k pokutovému území a střelou pod nohama obránce překonal kamerunského brankáře Itandjeho podruhé. A fanoušci šíleli...

Definitivní klid dodal domácímu týmu Fred, který byl v prvních dvou zápasech kritizovaný. Ani tentokrát nehrál zrovna nejlepší zápas kariéry, ale ve 49. minutě se prosadil hlavou po centru Davida Luize, byť nejspíš z těsného ofsajdu.

Těsně před konec přidal čtvrtý gól náhradník Fernandinho, který využil špatné rozehrávky soupeře - konečný výsledek 4:1.

Brazílie byla od začátku aktivnější než Kamerun. Častěji držela míč, vypracovala si víc brankových příležitostí, připsala si výrazně víc střel na bránu... Další góly mohli přidat Neymar, Hulk i Fred. Africký tým výrazně podržel gólman Itandje.

Kamerun, který na mistrovství končí bez bodu s negativním skóre 1:9, se do šancí moc nedostával. Za zmínku stojí snad jen Matipova hlavička do břevna krátce před tím, než vyrovnal na 1:1.

Jenomže brazilské favority neznervóznil ani vyrovnávací gól. Naopak, Brazílie si brzy vytvořila uklidňující náskok, postupem do osmifinále splnila povinnost a dál může snít o zisku mistrovského titulu před domácím publikem.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A

Kamerun - Brazílie 1:4 (1:2)

Branky: 26. Matip - 17. a 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Enoh, Salli, Mbia (všichni Kam.). Diváci: 69.112.

Kamerun: Itandje - Nyom, Matip, N'Koulou, Bedimo - N'Guemo - Moukandjo (58. Salli), Mbia, Enoh, Choupo-Moting (81. Makoun) - Aboubakar (72. Webó). Trenér: Finke.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (46. Fernandinho), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (71. Willian), Hulk (63. Ramires) - Fred. Trenér: Scolari.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!