Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ten, který vyřadil Slavii. Fotbalisty Sparty přebírá dánský kouč Priske

Brian Priske (vpravo), kouč fotbalistů Midtjyllandu, během předzápasového tréninku v pražském Edenu. foto:  Michal Šula, MAFRA

Fotbalovou Spartu povede dánský trenér Brian Priske. Pětačtyřicetiletý kouč má domácí titul s Midtjyllandem, který i přes pražskou Slavii dovedl do Ligy mistrů. Naposledy působil v belgických Antverpách. Délku smlouvy Sparta neuvedla.
  16:03aktualizováno  21:47

Jde o nečekané jméno, které se dosud mezi kandidáty na uvolněný post na pražské Letné neobjevovalo.

Sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický na začátku týdne potvrdil jednání se slovenským trenérem Adriánem Guľou, další stopy mířily také do Německa, nicméně úterní oznámení mnohé zaskočilo.

Ve středu dopoledne nový trenér před novináři poprvé promluví na mimořádné tiskové konferenci.

„Brian byl jako trenér formován systémem Midtjyllandu, který má za cíl vyhrávat, rozvíjet hráče a dávat příležitost mladým talentům, což jsou stejné cíle, jaké máme i my ve Spartě,“ prohlásil Rosický.

Bývalý dánský reprezentant, jenž nastupoval třeba i v anglickém Portsmouthu, načal před jedenácti lety trenérskou kariéru právě v Midtjyllandu, kde působil jako asistent.

Ve stejné funkci krátce působil i v Kodani, než se v roce 2019 vrátil zpátky. Už jako hlavní trenér. A úspěšný trenér.

Vždyť hned v první sezoně s týmem se čtrnáctibodovým náskokem získal mistrovský titul a následně ho přes bulharský Ludogorec, Young Boys Bern a pražskou Slavii dovedl až do základní skupiny Ligy mistrů.

Nový trenér fotbalové Sparty Brian Priske a sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Má také zkušenosti z Evropské ligy, kam se dokázal probojovat též přes kvalifikační předkola s belgickými Antverpami. Věříme, že ve Spartě naváže na svou dosavadní trenérskou práci,“ pokračoval Rosický.

„Těším se na spolupráci s realizačním týmem i hráči. Vedli jsme opravdu zajímavé debaty s vedením klubu, s Tomášem Rosickým nebo s majitelem. Už se nemůžu dočkat, až začnu trénovat,“ řekl pro klubový web nový kouč Priske.

Sparta se po pěti letech znovu vydává zahraniční cestou.

Experiment s Andreou Stramaccionim a jeho početným ansámblem spolupracovníků v roce 2017 dopadl fiaskem, jenže neúspěšná byla i následná éra s českými kouči. Vysněný titul a Ligu mistrů do Sparty naposledy nepřinesl ani Pavel Vrba.

„Když poznáte, jak fungují nejlepší trenéři na světě, jak jsou neskutečně pracovití, pořád se zajímají, jak a co udělat líp, vzdělávají se, tak mám pocit, že tohle mi v Česku chybí. Přijde mi, že jsme tady moc spokojení. To prostředí tady nemá drajv,“ naznačil Rosický, proč má Spartě pomoci právě cizinec.

Navíc Priske má i v zahraničí relativně silné jméno.

Vychovaný školou Midtjyllandu dbá na moderní technologie a pečlivou až vědeckou přípravu. Než se stal hlavním koučem, měl v dánském klubu pověst experta na standardky.

„Před lety o něm dokonce uvažoval i Manchester City. Pep Guardiola s Mikelem Artetou ho tam chtěli právě jako specialistu na standardní situace,“ vysvětluje uznávaný dánský novinář Gisle Thorsen ze serveru Ekstra Bladet.

I proto je zajímavé, že ho nyní zlákala právě Sparta.

„Ale proč ne? Cítím podobnost s Midtjyllandem, kde měl za úkol sesadit suverénní Kodaň. V Česku by měl pro změnu Spartu dostat zase zpátky před Slavii,“ doplňuje Thorsen.

Priske před dvěma lety dovedl poprvé v historii Midtjylland do Ligy mistrů, když v rozhodujícím dvojzápase o miliony vyšoupl pražskou Slavii (0:0 a 4:1), v základní skupině pak se svým týmem uhrál i cennou remízu s Liverpoolem.

A poslední angažmá? Belgické Antverpy dovedl na čtvrté místo tabulky, na začátku minulého týdne však skončil kvůli sporům s klubovým prezidentem.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč