130 let
Brněnský navrátilec Sus.

Brněnský navrátilec Sus. | foto: ČTK

Brna si poradilo v ligové předehrávce s Příbramí

Sport
  •   20:37
BRNO - Fotbalisté Brna porazili v předehrávce desátého kola první ligy Příbram 2:1 a ukončili sérii pěti zápasů bez vítězství. Vedoucí branku domácích vstřelil Došek, ve druhém poločase sice vyrovnal po střele hlavou Rodrigues, ale deset minut před koncem proměnil brněnský Križko pokutový kop.

Brňané s novicem Susem na místě defenzivního záložníka citelně postrádali reprezentanty dvacítky Marečka s Rabušicem a uchýlili se k "uspávací" taktice. Nejvíce míčů na svých kopačkách totiž měli obránci, kteří si pohrávali přihrávkami s jediným útočníkem Příbrami Rodriguezem. Pokusy o rychlý přechod do protiútoku v jejich herním rejstříku chyběly.

Příbram se pokoušela hrát útočněji a po pravé straně se prosazoval průbojný Klesa, většina takových útoků ale skončila rohovými kopy. Po nich Příbram dvakrát nebezpečně zahrozila. Ve 4. minutě stoper Müller hlavičkoval těsně vedle branky a o čtyři minuty později stačil hlavičku Štochla vyrazit brankář Bureš před sebe ke Šmejkalovi, jenž tvrdou ránou trefil gólmana do těla.

Po čtvrthodině hry prošel obranou soupeře domácí Dostálek, vtipnou individuální akci ale zakončil slabou střelou, kterou Krbeček snadno kryl.

Za další čtvrthodinu se Šural pokusil o střelu z větší vzdálenosti a letící míč tečoval hlavou Došek. Překvapený Krbeček nestihl na změnu směru zareagovat a míč zapadl do opačného kouta branky.

První gól ale jednotvárný fotbal příliš nepozměnil a Brňané pokračovali v těžkopádném přechodu do útoku. Hbitějším hostům se vydařila těsně před přestávkou slibná akce po Klesově úniku. Jeho přetažený centr z pravé strany doletěl až k nabíhajícímu obránci Pleškovi, ale vyrovnání zabránil pohotovým zákrokem Bureš.

Po změně stran Brňané získali aktivnější hrou územní převahu a také se dostali častěji k zakončení. Ve 49. minutě prostrčil kolmou přihrávkou Dostálek míč nabíhajícímu Šuralovi, ten ale sólo zakončil střelou do vybíhajícího brankáře. Další akce začala u Dostálka a ve vyložené pozici se ocitl Polách, ale přestřelil.

V poslední půlhodině naopak zvýšila tlak Příbram a krůček k vyrovnání měl v 69. minutě Rodrigues. Jeho střelu z hranice trestného území akrobatickým zákrokem vyrazil Bureš. O šest minut později po Klesově rohovém kopu už byl Rodrigues úspěšnější - předskočil brněnského brankáře a hlavou vyrovnal.

Brňané se v závěru vrátili k útočné hře a deset minut před koncem pronikajícího Doška srazil Štochl a z penalty Križko tvrdou ránou k tyči překonal Krbečka. Příbram se ještě snažila o zvrat, vyrovnat se jí už ale nepodařilo.