130 let

Michal Hubník (vpravo) z Jablonce a Pavel Zavadil z Brna | foto: ČTK

Brno prodloužilo sérii neporazitelnosti. Bodovaly Teplice i Liberec

Sport
  •   19:16aktualizováno  20:16
JABLONEC - Fotbalisté Jablonce na úvod nové ligové sezony překvapivě jen remizovali s Brnem 0:0. Zbrojovka bodovala s Baumitem poprvé po šesti zápasech a potvrdila dobrou formu z přípravy, v níž ani jednou neprohrála. Domácí nepoznali pod vedením kouče Romana Skuhravého hořkost porážky ani v osmém soutěžním utkání, poprvé ale neskórovali. Hosté dohrávali bez vyloučeného Tomáše Janotky.

Domácí trenér připustil, že jeho svěřenci nepodali optimální výkon. "Hráči měli těžké nohy a klíčoví hráči byli pomalí s míčem. Měli jsme hodně nevynucených ztrát a to nás stálo mnoho sil. Nemohu říci, že hráči nepracovali, ale chyběla kvalita na míči," řekl Skuhravý na tiskové konferenci.

Jablonec - Brno 0:0

Rozhodčí: L. Kovařík - Peřina, Dobrovolný. ŽK: Zoubele, Jablonský - Janotka, Kroupa, Husár. ČK: 90.+3 Janotka. Diváci: 4082.

Jablonec: Špit - Rossi (28. Zoubele), Eliáš, Beneš, Novák - Kopic (81. Jablonský), Loučka, Vaněk, Piták, Vošahlík (60. Čížek) - Hubník. Trenér: Skuhravý.

Brno: Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek (87. Přerovský), Kaščák, Zavadil, Traoré (38. Hyčka) - Markovič, Kroupa (72. Škoda). Trenér: Grmela.

Jablonec, povzbuzený týden starým triumfem v Superpoháru nad Plzní, začal velmi aktivně, z úvodního tlaku ale žádná velká šance nevznikla. Naopak Brno brzy srovnalo hru a ukázalo, že nechce na hřišti vítěze Poháru České pošty a účastníka třetího předkola Evropské ligy jen bránit.

V sedmé minutě nejprve domácího gólmana Špita protáhl Pašek, po následném rohu pak hlavičkoval těsně vedle Kroupa. Po dvaceti minutách střílel hostující Markovič a Špit měl štěstí, že trefil přesně střed branky.

Jablonečtí si opravdu gólové šance vytvořili až v posledních deseti minutách první půle. Kopicovu hlavičku ale vyškrábl Hladký, chytající svůj druhý ligový zápas v kariéře, nad břevno, vzápětí hlavičkoval Hubník mimo.

Zbrojovka dělala favoritovi velké problémy i po přestávce. Nejenže dobře bránila, jako by snažila vyvrátit pověst nejčastěji inkasujícího týmu v minulé sezoně, ale hrozila i v útoku. Střídající Hyčka pálil těsně vedle a v 64. minutě protlačit až před Špita Markovič, jenže ještě přihrál pod sebe a domácí obrana s vypětím sil odvrátila nebezpečí na roh.

Hostující trenér Ludevít Grmela si bodu cenil. "Všude nás před utkáním pasovali do role outsidera, proto jsem rád, že jsme nepropadli, hráli jsme dobře a chvílemi měli více ze hry," pochvaloval si. "Druhá se hrála možná moc nahoru dolů, hráči se vydali do boje i s počasím. Mohli jsme dát branku, ale domácí měli podobné šance, výsledek je spravedlivý," dodal.

Jablonec si větší šanci vytvořil až v 71. minutě. Kopic stačil dloubnout míč přes vybíhajícího gólmana Hladkého, vysoký míč se ale snesl těsně vedle prázdné branky. Severočeši v závěru stupňovali svůj tlak, Brno však už cenný bod udrželo. Přispěl k tomu zákrokem proti Vaňkově střele i Hladký a nic na tom nezměnilo ani Janotkovo vyloučení v nastaveném čase.

"Brankáře Hladkého znám od dorostu od 16 let, za poslední rok udělal velký posun a zaslouženě se stal jedničkou," ocenil Grmela výkon gólmana Hladkého.

Domácí brankář Michal Špit si připsal 98. nulu v kariéře. "Samozřejmě, že mě to těší, ale klidně bych ji vyměnil za tři body. Start do sezony je důležitý," řekl zkušený Špit.

Další nedělní zápasy nejvyšší české ligy

FK Teplice - 1. FC Slovácko 3:2 (2:0)
Branky
: 35. a 47. Litsingi, 39. Jindráček - 75. Košút, 83. Haša. Rozhodčí: Jech - Filípek, Hájek.

ŽK: Nivaldo, Kaufman, Ljevakovič, Matula - Volešák, Trousil, Ondřejka, Reinberk, Došek. Diváci: 5730.

Teplice: Grigar - Matula, Kaufman, Lüftner, Krob - Litsingi (90. Krátký), Ljevakovič (81. Čajič), Vachoušek, Nivaldo (68. Vůch) - Salami, Jindráček. Trenér: Ščasný.

Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Košút, Reinberk - Rada (72. Daníček) - Martan (82. Haša), Valenta, Volešák (61. Ondřejka), Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 1:2 (0:1)
Branky
: 56. Lietava - 45. Rybalka, 52. Rabušic. Rozhodčí: Ardeleánu - T. Kovařík, J. Paták. ŽK: Kovář (Liberec). Diváci: 5520.

Olomouc: Zlámal - Koutný, Dreksa, Škerle, Vepřek - Plšek - Petr (55. Schulmeister), Pospíšil (69. Javůrek), Ordoš, Navrátil - Lietava (76. Varadi). Trenér: Kotůlek.

Liberec: Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Frýdek - Hušek, Rybalka - Delarge (75. Fleišman), Pavelka, Kalitvincev (81. Hadaščok) - Rabušic (88. Szabó). Trenér: Šilhavý.

Autor: ČTK