Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brückner byl s výsledkem spokojen

Sport

  11:28
BASILEJ - Trenér Karel Brückner byl ve vstupním utkání mistrovství Evropy proti Švýcarsku spokojen s konečnou výhrou, ovšem hra ho uspokojila jen částečně. Má prý ale pocit z dobře vykonané práce a věří, že jeho svěřenci půjdou svými výkony nahoru.

Kouči před zápasem. foto: AFP

Brückner nepůsobil dojmem, že by podlehl euforii. "Nerad vyjadřuji pocity, ale pokud nějaký mám, pak z dobře vykonané práce. Tři body na úvod, to je velice pozitivní zpráva a já věřím, že ještě půjdeme nahoru," zhodnotil kouč uplynulých devadesát minut.

Líbila se mu hra středové řady, byť dlouho stanovená taktika nevycházela. "I proto jsme se rozhodli střídat. Ze hry odešel Jan Koller, změnili jsme typologii útočníka a myslím, že se nám to určitě povedlo," vysvětlil kouč záměr se střídáním klíčového útočníka, který nakonec vedl k výhře. "Že dal gól, to byla jeho povinnost," řekl v nadsázce na adresu hrdiny utkání.

Václav Svěrkoš zaznamenal v třetím reprezentačním utkání první branku. "Jsem rád, že mi to konečně vyšlo, protože ty zahozené šance předtím mě hodně mrzely," připomněl své nezdary v přípravných zápasech před turnajem proti Litvě a Skotsku.

Tentokrát se vyhnul ofsajdu a šel sám na brankáře, kterému střelou vnějším nártem nedal šanci. "Přesně tak jsem to chtěl... Ne, popravdě mi to sjelo," přiznal nejlepší střelec uplynulé sezony české ligy v dresu Baníku Ostrava. "Úmyslně mu to sjelo," doplnil ho s úsměvem trenér Brückner v rozhovoru pro televizi Prima.

Brücknerovi se ale už méně líbila hra v závěru, kdy domácí sevřeli Čechy do hluboké defenzivy. "Pokud mužstvo v takovém utkání vyhrává, není moc možností, jak se tomu ubránit, zvlášť pokud hrajete proti domácímu mužstvu. Obranná hra by mi nevadila, ale špatné bylo odebírání míče a také jak jsme reagovali poté," vrátil se k hektické čtvrthodině, kdy gól Švýcarů visel na vlásku.

Jedna výhra, byť hodně důležitá, prý ale nezmění jeho názor na další vývoj turnaje. "Rozhodně bych si ani dnes nedovolil tvrdit, že nás začnou považovat za favority šampionátu. Musíme se zlepšit," uzavřel své hodnocení český kouč.

Svěřil se naopak s tím, že po skončení zápasu přišel do kabiny a svému mužstvu pogratuloval. "Řekl jsem jim, že se nemají za co stydět a musejí odjíždět ze stadionu se vztyčenou hlavou. Musejí na dnešní den rychle zapomenout, dobře se vyspat, najíst a napít, pak můžeme něco změnit. Fotbal někdy bývá nespravedlivý," povzdychl si zjevně unavený trenér, podle kterého šampionát není rozhodně ztracený.

Možná horší než sama prohra byla pro domácí výběr skutečnost, že přišel o svého vůdce, kapitána Alexandera Freie. "Je to náš žolík, je to pro nás tragédie. Přesto věřím, že magnetická rezonance neodhalí na křížových vazech vážnější zranění," uvedl švýcarský kouč.

Mužem zápasu byl vyhlášen český kapitán Tomáš Ujfaluši, který nejdříve převzal stříbrnou trofej a pak stejně jako kouč připustil, že mužstvo nezahrálo zcela ideálně. "Ale na úvod je to ohromně důležité vítězství. Základem dnes byla dobrá defenziva celého týmu a také trpělivost, s níž jsme čekali na rozhodující okamžik. Musíme ale i v dalších zápasech pokračovat, jak jsme dnes začali. Jedna výhra nám postup nezajistí," uvedl Ujfaluši.

K penaltě se také nechtěl příliš vyjadřovat, i když kontakt s rukou přiznal. "To jsou situace, které musí posoudit rozhodčí. Já vyskakoval na míč, který mě trefil do ruky, ale více nechte na sudím," odpověděl švýcarským novinářům, které neodpískaná penalta zjevně pobouřila.

Autor: