Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Brückner je v Rakousku hrdinou

Sport

  13:37
VÍDEŇ - Přestože ho Rakušané po senzační sobotní výhře 3:1 nad francouzskými fotbalisty oslavují jako hrdinu, zachovává český trenér Karel Brückner svůj pověstný klid. Jedna výhra prý nic neznamená a je třeba dále pracovat na odstranění některých chyb.

Karel Brückner foto: AFP

"Samozřejmě jsem spokojený, ale jsou to jen tři body. Potřebujeme dalších 18, pokud chceme postoupit na šampionát," řekl Brückner na pozápasové tiskové konferenci. "Za výhrou stojí velmi disciplinovaný výkon a hodně práce. Celý tým fungoval. I kombinace ve středu hřiště byla lepší. V první půli to bylo dobré, ale stále tam byly dvě tři větší chyby," citovala českého kouče agentura APA.

Brückner do rakouského týmu přinesl postupy, které se mu osvědčily již během působení u české reprezentace. Především hru na rychlé protiútoky a nacvičování standardních situací. "Rozhodující byly standardní situace. Věděli jsme, že jsou naší předností, a jen se to potvrdilo," uvedl k utkání kapitán Andreas Ivanschitz. "Nyní hrajeme jinak. Již ne tak ofenzivně. Zůstáváme zatažení hlouběji a necháváme soupeři více prostoru. A pak zaútočíme a soupeř může jen zoufat," dodal.

Stejně jako u českého národního týmu vsadil Brückner i u Rakušanů na vysokého hrotového útočníka. A právě 196 centimetrů vysoký Marc Janko byl hlavním strůjcem cenného vítězství, když se podílel na všech třech brankách. "Já ale nejsem Jan Koller Rakouska. Já jsem Marc Janko," bránil se srovnání s nejlepším střelcem českého národního týmu. "Je jedno, kdo dává branky. Hlavní je, že se vyhrálo. Podle mě je tohle vítězství obrovská senzace," doplnil.

Podle Brücknera je však kanonýr Salcburku možným střelcem, kterého Rakousko dlouho hledalo. "Má pro tento post mnoho dobrých předpokladů - sílu, rychlost, přehled. Má velmi dobrou střelu a je hodně nebezpečný. Pro mě je milým překvapením," řekl Brückner na adresu hráče, kterého ve své první nominaci po nástupu do funkce opomenul, za což sklidil kritiku novinářů.

Místo oslav nečekaného vítězství nad Francií však rakouské fotbalisty čeká především taktická příprava na středeční kvalifikaci s Litvou. "Proti Litvě musíme hrát znovu tak disciplinovaně jako proti Francii. Během mého působení v Česku jsem se přesvědčil, že Litva hraje velmi dobře. Hned zítra se na ni začneme připravovat," řekl Brückner, kterého si rakouští příznivci rychle oblíbili. Na konci zápasu dokonce vyvolávali jeho jméno. "Byl jsem příjemně překvapen z nadšené atmosféry na stadionu," přiznal Brückner.

Zatímco Rakušané půjdou do středečních kvalifikačních bojů v dobré náladě, Francie bude po nečekané prohře pod velkým tlakem. "Rozhodně jsme od sebe čekali víc. Tenhle výsledek je pro nás krutou ranou. Utrpěli jsme velkou porážku, ale ještě jsme neprohráli celou bitvu. Musíme se do středy sebrat a napravit to," řekl stoper Francouzů Philippe Mexes, který se přimotal ke všem třem gólovým momentům.

Trenér Raymond Domenech byl již po neúspěchu na mistrovství Evropy kritizován a sobotní nevydařený zápas negativní hlasy ještě umocnil. "Jako každá porážka i tahle hodně bolí. Měli jsme šance na to, abychom uhráli lepší výsledek, ale nevyužili jsme je. Před námi je však ještě hodně zápasů. Cesta na mistrovství světa je hodně dlouhá," bránil se předčasným obavám Domenech, který nebyl ze hry Rakouska překvapen. "Viděl jsem je při remíze 2:2 s Itálií a věděl jsem o jejich potenciálu," dodal.

Autor: