Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Brückner určil vyvolené

Sport

  11:37
PRAHA - Za necelé čtyři týdny vypukne v Německu fotbalové šílenství. Na mistrovství světa se připravují i Češi. Kouč Karel Brückner zveřejnil třiadvacetičlennou nominaci, ve které nechybí žádná z obvyklých opor.

Česká reprezentace v čele s trenérem Brücknerem zpívá státní hymnu. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Mezi vyvolenými jsou i všichni hráči, které v poslední době pronásledovala zranění, tedy Koller, Lokvenc, Poborský, Šmicer a Grygera. Trenér oznámil nominaci v pražském hotelu Praha a dodal, že má v záloze ještě dva náhradníky. Na případné pozdější povolání budou čekat Libor Sionko a Rudolf Skácel.

Nominace na MS 2006:

Brankáři: Jaromír Blažek (Sparta, 10 zápasů/0 branek), Petr Čech (Chelsea,
39/0), Antonín Kinský (Saturn MO 5/0).

Obránci:
Zdeněk Grygera (Ajax, 38/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 45/7),
Martin Jiránek (Spartak Moskva, 21/0), Radoslav Kováč (Spartak Moskva,
5/0), Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0), David Rozehnal (Paris St. Germain,
19/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 46/2).

Záložníci: Tomáš Galásek (Ajax, 49/1), Marek Heinz (Galatasaray, 26/5),
David Jarolím (Hamburk, 1/0), Pavel Nedvěd (Juventus, 85/17), Karel
Poborský (České Budějovice, 112/8), Jan Polák (Norimberk, 15/5), Jaroslav
Plašil (Monako, 11/1), Tomáš Rosický (Dortmund, 53/15), Vladimír Šmicer
(Bordeaux, 81/27).

Útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 46/26), Jan Koller (Dortmund, 66/40),
Vratislav Lokvenc (Salcburk, 69/13), Jiří Štajner (Hannover, 18/3).

Náhradníci:
Libor Sionko (Austria Vídeň, 17/1), Rudolf Skácel (Hearts, 3/1).


V nominaci není žádné výrazné překvapení, snad jen absence zkušeného stopera Reného Bolfa. Naopak v mužstvu jsou Pavel Mareš či Radoslav Kováč, o jejichž zařazení odborníci spekulovali. Do týmu se vešel i Marek Heinz, který toho sice během jara mnoho nenahrál, ale v minulosti se v reprezentaci osvědčil.

Trenér uvedl, že určitá nejistota panuje kolem zdravotního stavu Vladimíra Šmicra. Právě kvůli němu budou připraveni na dodatečné povolání Sionko a Skácel. Zbývá však ještě vyřešit jejich uvolnění z klubů a zatím není jasné, jestli budou moci s mužstvem odjet na soustředění do Rakouska. V případě zranění je možné hráče dopsat na soupisku ještě 24 hodin před prvním zápasem.

Nominovaní hráči se sejdou ve čtvrtek v poledne a v sobotu odjedou na soustředění do rakouského Seefeldu. Před začátkem turnaje sehrají reprezentanti čtyři utkání, z nichž tři budou oficiálními mezistátními zápasy s dalšími účastníky světového šampionátu. Brücknerovi svěřenci nastoupí 26. května v Innsbrucku proti Saúdské Arábii, o čtyři dny později v Jablonci nad Nisou proti Kostarice a generálku obstará 3. června v Praze utkání s Trinidadem a Tobago.

Šampionát začne 9. června, čeští fotbalisté do něj vstoupí o tři dny později zápasem s týmem USA. Dalšími soupeři ve skupině budou Ghana a Itálie, do osmifinále postoupí dva nejlepší celky.

Kouč také naznačil, že ani po mistrovství světa podle všeho neskončí. Podobně se vyjádřil také svazový místopředseda Vlastimil Košťál. O trenérově nové smlouvě se bude jednat po světovém šampionátu v Německu.

Brückner působí u týmu jako hlavní kouč od roku 2002, kdy ho převzal po odchodu svého bývalého spolupracovníka Jozefa Chovance, kterému předtím dělal asistenta. "O prodloužení smlouvy máme zájem, ale k jednacímu stolu si sedneme až po šampionátu," řekl Košťál, který je současně manažerem národního týmu.

Šestašedesátiletý kouč odpověděl nepřímo, ale jasně. "Někde jsem si přečetl, že po mistrovství světa skončím. To je možné, ale já jsem nikdy neřekl, po kterém," komentoval kouč spekulace o svém odchodu a později doplnil, že po tom nejbližším to rozhodně nebude.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč