Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brückner závěr zápasu označil za kolaps

Sport

  23:53
ŽENEVA - Totální selhání, které nezažil za celou svou kariéru, potkalo svěřence trenéra Karla Brücknera na úplný závěr jeho působení u týmu. Národní mužstvo vedl v 75. utkáních a v tom posledním se dočkal nejméně povedené koncovky. Nebylo divu, že při hodnocení zápas a především jeho závěr označil za totální kolaps svého mužstva, na který prý hodně dlouho nezapomene.

Brücknerův neradostný konec. foto: AFP

Přitom první poločas vyšel českému týmu nad očekávání. "Vsadili jsme na jednoduchost, dařilo se nám díky Kollerovi vyhnout ostrému presinku soupeře, a přestože některá řešení situací mohla být jiná, zaslouženě jsme vedli a nepouštěli ho vůbec do koncovky," hodnotil zaskočený kouč povedenější část utkání na tiskové konferenci.

Jenže druhý poločas bude jeho černou vzpomínkou na jinak úspěšná léta u reprezentace. "Nedokázali jsme udržet míč ve středu hřiště a dostávali se do stále většího tlaku a hlubšího obranného bloku. Chybou bylo, že jsme nedokázali udržet míč a všechno se opakovalo i po druhé brance. My tohle prostě neumíme, když má soupeř tlak, musíme ho zmírnit ve středu hřiště," zlobil se Brückner.

Druhý gól padl kvůli chybě brankáře Petra Čecha, ale na něj kouč prohru nesváděl. "Třetí gól, to už byl totální kolaps, který si nedokážu vysvětlit. Hodně dlouho na to nezapomenu," hlesl Brückner. Vzápětí už zástupce UEFA nedal novinářům šanci na další otázky. Ve studiu televize Prima pak ale kouč opět potvrdil, že se jednalo o jeho poslední zápas na trenérské lavičce. "Nerozmyslel jsem si to, to určitě ne. Já jsem tak byl rozhodnut již dlouho," řekl Brückner.

Jeho kolega Fatih Terim přišel na tiskovou konferenci až po dlouhém čase v bílé košili a sklidil pochvalný potlesk svých krajanů. "Jsem hrdý, že trénuju mužstvo, které se nikdy nevzdává. Ano, úvod utkání nám nevyšel, protože jsme si nedokázali vytvořit potřebný tlak a inkasovali, při druhé brance naprosto zbytečně. Jenže pak jsme vytvořili velký tlak a já stále věřil, že dokážeme zápas otočit. A za vyrovnáním jsme hráče hnal dále dopředu, protože jsem cítil, že máme naději zápas otočit," uvedl Terim.

Češi prý hráli hodně dlouho velmi dobře. "Nestává se nám často, že prohráváme o dvě branky. Teď tu mohl slavit kolega Brückner. Fotbal je ale v tomto složitý, rozhodně jde o velmi kvalitní tým a přiváděl nás do úzkých. Jenže po tomto obratu jsem přesvědčen, že jsme schopni jít až do závěru turnaje," prohlásil sebejistě.

Vyloučení Volkana podle něj bylo asi správné. "Podobné věci se měl vyvarovat, to se nemá stávat. V takových vypjatých situacích se musí hráči udržet," káral gólmana, který rozšířil již tak dlouhý seznam tureckých fotbalistů, kteří budou chybět ve čtvrtfinále kvůli zranění a trestům.

Mužem zápas se stal turecký fotbalista Nihat, který svými dvěma góly v závěru české mužstvo naprosto rozložil. "Jsem neuvěřitelně šťastný. Až do stavu 0:2 jsme hráli špatně, ale klíčový byl první gól do české branky. Tím jsme zasely nejistotu v jeho řadách a to nám dodalo hodně sebevědomí," prohlásil rozzářený útočník, který pomohl k první turecké výhře nad Čechy po padesáti letech.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...