Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Brücknerovo kouzlo u rakouské reprezentace ztrácí moc

Sport

  9:53
Tórshavn - Ještě před pár týdny vynášeli rakouští fotbaloví fanoušci trenéra Karla Brücknera do nebes, ale po sobotní remíze 1:1 na Faerských ostrovech je veškerá sláva zapomenuta.

Brücknerovo kouzlo zmizelo rychle. foto: AFP

Svěřenci bývalého kouče české reprezentace propadli v koncovce a ze skvělé zářijové výhry nad Francií v dalším pokračování kvalifikace o postup na mistrovství světa prakticky nic nevytěžili. V zápasech v Litvě a Faerských ostrovech získali do tabulky sedmé skupiny jediný bod.

"Skvostný výkon proti Francii je pasé, odrazový bod z prvního zápasu jsme promrhali," pravil mrzutě Brücknerův asistent Andreas Herzog. "Je to pro všechny strašné zklamání, že jsme opět nedokázali vyhrát. Potřebujeme se pokusit ve středu vyhrát proti Srbům, abychom se znovu naladili na pozitivní notu," doplnil.

Zklamání čišelo i z Brücknera, na rakouský přízrak jménem Faerské ostrovy bylo i jeho kouzlo málo. Fanoušci si tak museli znovu po 18 letech vytrpět potupný výsledek, i když tentokrát neviděli na rozdíl od porážky 0:1 v roce 1990 blamáž na vlastní oči, protože na Faerské ostrovy nedorazila včas televizní technika.

Rakušané žehrali na dva neuznané góly z úvodu a strašlivou koncovku. "Měli jsme mnoho, mnoho šancí. Více, než jich opravdu potřebujete. Ale naše produktivita byla špatná, velmi špatná," soukal ze sebe Brückner. "V první půli jsme nedali gól, a tak jsme potom v druhém poločase museli hrát s větším rizikem. Inkasovaný gól padl po naší chybě, kterou soupeř umně využil," podotkl zkušený stratég.

Brückner věděl, že remíza na hřišti fotbalového trpaslíka může Rakušany v konečném účtování přijít hodně draho. "Je to obrovská ztráta. Zkoušeli jsme všechno možné, ale bylo to příliš málo. Nyní musíme získat tři body proti Srbsku," uvedl.

Domácí Faeřané brali bod jako výhru, remízou zastavili sérii 25 porážek za sebou. "Odvedli jsme výbornou práci, kluci se k zápasu postavili správně.

Kdybychom měli více štěstí, mohli jsme získat i tři body, ale i tak jsme naprosto spokojeni," radoval se kouč Jógvan Martin Olsen.

Rozkývaná židle pod Domenechem
Sedmá kvalifikační skupina je právem považována za nejtěžší. Jasná výhra nad Litvou poslala do čela Srbsko, naopak největší favorité Francouzi a Rumuni se po vzájemné remíze krčí až na čtvrtém a pátém místě. Vicemistři světa hráli za svého kouče Raymonda Domenecha, který se po úvodní prohře v Rakousku dostal na pokraj odvolání.

Francouzi sice v Rumunsku stačili smazat dvoubrankovou ztrátu z úvodu, ale jejich trenéra to zdaleka nemusí zachránit. Vše bude jasné po úterním přípravném utkání s Tuniskem. "Zasedání svazu je na programu ve středu, uvidíme, jaké rozhodnutí na něm padne," nechtěl předbíhat prezident Francouzské fotbalové federace Jean-Pierre Escalettes. Domenech byl s výkonem týmu spokojený. "Celý tým odvedl v druhé půli dobrou práci. S ohledem na to, co se celý týden dělo, jsem na hráče pyšný. Tohle mužstvo má budoucnost," tvrdil francouzský kouč. Jeho protějšek Victor Piturca, pod nímž se rovněž povážlivě kývá trenérská židle, jen zklamaně litoval ztráty nadějného vedení.

V kvalifikaci zůstávají stoprocentní čtyři týmy. V deváté skupině procházejí zatím bez zaváhání Nizozemci, plný bodový zisk mají i mistři Evropy z roku 2004 Řekové. Úřadující kontinentální šampioni ze Španělska válí i pod Vicentem del Bosquem, díky hladkému vítězství 3:0 v Estonsku protáhli sérii bez porážky na úctyhodných 26 zápasů.

Angličané potvrdili proti slabému Kazachstánu cennou výhru z Chorvatska, ale výsledek 5:1 se zrodil až po pauze. Fanoušci dávali najevo v úvodním dějství nespokojenost s bezbrankovým stavem, a když nabídl Ashley Cole soupeři svojí hrubkou při malé domů snížení, ozval se ve Wembley mohutný pískot.

"Nerozumím, proč publikum vypískalo Ashleyho poté, co chyboval. Hráči přece dělají chyby a je důležité, aby jim diváci pomohli," podivoval se italský kouč ve službách Angličanů Fabio Capello. Spoluhráče se zastal i bek Rio Ferdinand. "Myslím, že Ashley hrál dnes dobře. Nikdy vám nemůžeme, když fanoušci pískají na vlastní hráče," uvedl. Hlasitého přivítání se naopak dočkal střídající David Beckham, který se 106. startem v dresu Albionu dotáhl v počtu zápasů na Bobbyho Charltona.

Autor: