130 let

Dánský fotbalista Andreas Cornelius (vlevo) a Nikolaj Bodurov z Bulharska | foto: Reuters

Bulhaři si stěžovali na sudí, Dánové prý hráli házenou a ne fotbal

Sport
  •   16:45aktualizováno  17:10
KODAŇ - Velkou zlost prožívali bulharští fotbalisté po úterní remíze 1:1 v kvalifikačním duelu o mistrovství světa s Dánskem. Nelíbil se jim výkon tureckého rozhodčího Firata Aydinuse, především pak odpískaný pokutový kop, po kterém Dánové vyrovnali. Faulu na Andrease Corneliuse totiž podle nich předcházelo útočníkovo hraní rukou.

"Vím, že jsou Dánové silní v házené, ale myslel jsem si, že jsme hráli fotbal a ne házenou," prohlásil bulharský trenér Luboslav Penev. "Bylo zcela jasné, že si hráč pomohl rukou v situaci, která vedla k pokutovému kopu. Když je soupeř lepší, tak nikdy rozhodčího nekomentuji, ale po tomto zápase musím říct, že rozhodčí byl hrozný," dodal. Penalta ho mrzela proto, že cítil, že výkon týmu by měl být odměněn třemi body.

zdroj: www.youtube.com

"Můžeme odjet s hlavou vztyčenou. Hráli jsme dobře, zejména ve druhé půli. Měli jsme více šancí, ale doplatili jsme na okamžik, který nebyl fér. Už jsme si ale zvykli na to, že sudí jdou často proti nám. O to větší motivaci budeme mít. Jsme stále druzí ve skupině a to je nejdůležitější," dodal Penev, mezi jehož soupeře ve skupině patří i Česká republika. Také Dánsko však bylo z remízy zklamané, jelikož pro vývoj skupiny potřebovalo vyhrát, aby potvrdilo výhru nad Českem.

Jenže úterní výkon byl slabší než v Olomouci. "Nejsme spokojeni. Velkou část zápasu to vypadalo, jako bychom byli vykolejení. Nemohli jsme se dostat do zápasu. Oproti duelu s Českem jsme dělali mnoho věcí špatně," hodnotil trenér Morten Olsen. Nespokojen byl i přesto, že před tímto dvojutkáním měl za cíl zisk čtyř bodů, což se mu povedlo. "Jenže jsme počítali s tím, že remizujeme s Českem a porazíme Bulharsko. Je to trochu paradoxní, ale tento vývoj nám moc nevyhovuje," prohlásil Olsen, podle kterého remíza s Bulharskem výrazně snížila šance Dánů na postup.

I Dánové chtějí vyhrát pět zápasů v řadě

"Jak to vidím já, musíme vyhrát všech pět zbylých zápasů," dodal. Také dánští fotbalisté litovali toho, že i ve druhém domácím utkání kvalifikace jen remizovali. "Zbytečně si to sami komplikujeme. Tyhle doma ztracené body nás možná budou hodně mrzet," mínil Christian Eriksen. "Zklamání je obrovské. Musíme si ale přiznat, že jsme v těch domácích zápasech nebyli dostatečně kvalitní. Sice jsme byli schopni dohnat bulharské vedení, ale ztratili jsme dva body," dodal Lars Jacobsen.

Ten se zapletl do gólové situace Bulharů, když na pravé straně společně s Dennisem Rommedahlem ztratili míč a tím založili brejk soupeře. "Hrál jsem na Rommedahla, ale pak nevím, co se stalo. Taková chyba by se ale neměla v takovém utkání stát. Byla to vlastně jejich jediná velká šance. Je to neomluvitelné a hloupé," kritizoval Jacobsen. Za rozhodující ale považují Dánové vlastní špatnou efektivitu v útoku. "Bylo to podobné jako při bezbrankové remíze s Českem. Měli jsme více ze hry, i šance, ale nebyli jsme schopni je proměnit," řekl záložník William Kvist.

Prandelli byl i přes výhru na Maltě s výkonem Itálie nespokojen

Přestože Itálie dosáhla "povinného" vítězství 2:0 proti Malte, jejich trenér Cesare Prandelli zcela spokojený nebyl. Kouči příštího soupeře českého týmu ve skupině B chyběla především větší intenzita a rychlost. "Věděli jsme, že nám soupeř nedá žádný volný prostor. Byli jsme příliš pomalí ve tvorbě hry a dostali se do problémů. Celé utkání jsme drželi míč, ale chyběla nám intenzita v zakončení," řekl Prandelli po utkání, jež rozhodl dvěma góly v prvním poločase útočník Mario Balotelli.

K TÉMATU

"Měli jsme příliš velkou mezeru mezi obránci a záložníky, takže jsme chybovali v přihrávkách. Může to znít jako absurdita, ale vítr na stadionu ovlivnil i naše centry," doplnil pětapadesátiletý trenér. Jeho tým vyhrál čtvrté z pěti utkání a vede skupinu o tři body před druhým Bulharskem, navíc má o jeden odehraný zápas méně. Italové prý nehráli tak dobře jako ve čtvrteční přípravě s hostitelem MS Brazílií (2:2). "Proti Brazílii jsme podali excelentní výkon. S Maltou jsme nějaké věci udělali dobře, jiné naopak. Musíme si vzít poučení z toho, že proti zataženým týmům se musíme naučit rychleji dávat míč od nohy a být přesnější," upozornil Prandelli.

S mužstvem vicemistrů Evropy se představí v České republice 8. června a svěřence Michala Bílka přivítá 10. září. Pochválil brankáře a kapitána Gianluigiho Buffona, který za stavu 1:0 chytil penaltu domácímu Michaelu Mifsudovi a svým 126. startem za národní tým vyrovnal v historické tabulce druhého Paula Maldiniho. "Buffon svůj milník oslavil jako správný kapitán - skvělým zákrokem ve správný moment," ocenil Prandelli. Také Buffon uznal, že Itálie nepodala proti Maltě ideální výkon.

"Cesare Prandelli byl o přestávce naštvaný a měl na to plné právo. Mnoho let stále dokola opakujeme, jak je důležité udržet koncentraci. I přesto nám něco chybělo a riskovali jsme klopýtnutí v kvalifikaci," litoval gólman Juventusu Turín. Vyrovnání Maldiniho zápisu ho těšilo, ale rád by překonal i dalšího obránce a italského rekordmana Fabia Cannavara, jenž oblékl dres "Azzurri" ve 136 zápasech. "Pokud se udržím ve fyzické i psychické pohodě, tak bych mohl být ještě lepší," přemítal pětatřicetiletý brankář.

"S Maldinim jsme se sešli před zápasem s Dánskem a on mi řekl, že nasbírám něco okolo 150 startů. Bylo to optimistické, ale kdo ví. Pokud dá bůh a já zůstanu ve formě, tak je tato hranice reálná," doplnil Buffon.

Autor: ČTK