130 let

Kapitán a brankář fotbalové reprezentace Petr Čech | foto: ČTK

Bulhaři mají nebezpečné protiútoky, ví kapitán Čech

Sport
  •   8:00
PRAHA - Zatímco do zápasu s Maltou šel brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech připraven jen zčásti, jelikož se mu některé informace nepovedlo získat, do úterního kvalifikačního duelu s Bulharskem už půjde se všemi znalostmi, které před utkáním potřebuje. I proto věří, že v Praze na Letné naváže na předchozí dvě výhry nad Bulharskem, které s národním týmem zažil.

Když v poslední minutě proti Maltě čelil penaltě, musel Čech improvizovat. "Chtěl jsem si zjistit, jak penalty kopou, ale nepovedlo se mi to stáhnout. S Bulharskem podobný problém nenastal. Mám všechny informace, které jsem chtěl mít. Na soupeře jsem připraven, jak jsem zvyklý," řekl Čech. "Teď jen doufám, že to prodám na hřišti," dodal.

Bulharsko nemá vyloženého kanonýra, podle Čecha jsou ale nebezpeční všichni ofenzivní hráči Ivelin Popov, Georgi Iliev i Georgi Milanov. "Vepředu jsou organizovaní a nechávají útočnou fázi na třech či čtyřech hráčích vepředu, kteří se velmi dobře doplňují a mají rychlý přechod do protiútoku. Umějí udržet míč a vytvořit si vepředu situace k zakončení. Hodně střílejí i z dálky. Tyto prvky se objevovaly ve všech zápasech, co jsme viděli, a nemyslím si, že by u nás hráli jinak," zhodnotil soupeře Čech.

Bereme jakékoliv vítězství, říká gólman Chelsea

Kapitán národního týmu však věří, že si se spoluhráči poradí s bulharskou ofenzivou a pomohou tak k vytouženému vítězství, jímž by potvrdil svou bilanci proti Bulharsku. Před jedenácti roky byl jako náhradník při své premiérové pozvánce do reprezentace při českém triumfu 6:0, o tři roky později přispěl jedním poločasem v brance k výhře 3:1.

"Pamatuji si, že s Bulharskem to byl můj vůbec první zápas s áčkem. Na lavičku jsem se dostal dodatečně místo Ládi Maiera, který se zranil při bagu před zápasem. Úvod nebyl tak horký, ale po druhém gólu Bulhaři odpadli psychicky a pak se rozjel gólostroj," vzpomínal Čech. "Teď bychom brali jakékoli vítězství. Hlavní budou tři body a potvrzení dobře rozjeté kvalifikace," dodal.

Autor: ČTK