Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Byl Kadlec v ofsajdu, nebo ne? Jeho postavení mimo hru zrušil nešikovný soupeř

Sport

  12:00
PRAHA - Byl sparťanský fotbalista Václav Kadlec při své první brance proti Interu Milán v ofsajdu? Nebo portugalští rozhodčí Artur Dias s pomezním Ruiem Tavaresem hraniční situaci posoudili správně? Podle moderního výkladu pravidel se lze přiklonit spíš k tomu, že Sparta dala v 7. minutě regulérní gól.

Václav Kadlec. foto: MAFRA

Když sparťanský kapitán Bořek Dočkal posílá míč mezi obránce, je útočník Václav Kadlec za obrannou linií soupeře, čili v ofsajdovém postavení.

Pokud by ze své pozice vytěžil výhodu a hrál s míčem, má pomezní sudí zvednout praporek - ofsajd. Kadlec se skutečně k míči dostane a střílí gól. Jenže situace rozhodně není tak jednoznačná, jak se na první pohled zdá.

Kadlec je v okamžiku přihrávky od Dočkala v ofsajdovém postavení.

Do nejnovějšího pravidla o ofsajdu byl vložen výklad o „vědomém zahrání obráncem“, který pak ofsajdové postavení útočníka ruší.

Než ke Kadlecovi míč doputoval, pokusil se přihrávku překazit brazilský záložník Felipe Melo. Šel do skluzu, ale míč neodkopl, nezastavil, ale svou nešikovností ho jen tečoval a nabídl ho do kroku právě Kadlecovi.

Melo míč viděl celou dobu, mohl se na situaci připravit a reagovat. Kadlec se k míči dostává až po jeho úmyslném (vědomém) zahrání.

Melo se blíží k míči, který míří na Kadlece.

V tuhle chvíli je jednoznačné, že se tedy o ofsajd nejednalo a gól byl regulérní.

Jenže je tu ještě jedno úskalí. Hlavní sudí musí posoudit, jestli Kadlec s Melem „nesváděl souboj“ či byl v tzv. hratelné vzdálenosti, což je přibližně metr, metr a půl.

Melo jde do obranného zákroku ve chvíli, kdy k souboj s Kadlecem nedochází a sparťan je relativně daleko. V pravidlech není jednoznačně řečeno, jestli při posouzení „hratelné vzdálenosti“ záleží na momentu, kdy jde obránce do skluzu, nebo na momentu, kdy se dotkne míče. Záleží na citu rozhodčího.

Melo zasahuje ve skluzu míč mířící na Kadlece, zastavit jej ale nedokáže.

V této situaci šel hráč Interu do skluzu po míči bez ohledu na Kadlece, k „souboji o míč“ tak podle výkladu došlo až na konci skluzu, kdy byl Kadlec blízko Mela.

Velmi obtížná situace, při níž pomezní sice vidí Kadlecovo ofsajdové postavení, ale už nedokáže rozeznat, jak je daleko od „vědomě hrajícího obránce“. V tu chvíli to vyžaduje spolupráci s hlavním rozhodčím.

Pro Spartu dobře, že oba portugalští sudí byli precizní a rozhodli situaci pustit. Sparta vedla 1:0, nakonec zvítězila 3:1.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...