Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Byl to pro mě životní rok, řekl Lafata. Ze Sparty odejít nehodlá

Petr Čech

  15:32
PRAHA - Prožil výjimečný rok. Sparťanský útočník David Lafata vyhrál poprvé v životě titul, k tomu přidal triumfy v domácím poháru i Superpoháru, protlačil se do základní sestavy reprezentace... A všechno završil vítězstvím v podzimní části ankety Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu.

David Lafata (vpravo) se raduje ze vstřelené branky. foto: MAFRA - Michal Růžička

„Nejen podzim, ale celý rok 2014 byl pro mě životní,“ souhlasil 33letý sparťanský kapitán. „Ale stejně mě to umístění ve Zlatém míči překvapilo. Je to ocenění celé Sparty.“

A navrch přidal vtip: „Já tyhle ankety moc nesleduju, protože se stejně o moc nehrálo, když všechno vyhrával Petr Čech.“

Právě pětileté kralování reprezentačního brankáře může Lafata přerušit. Celkového vítěze určí součet za podzim 2014 a jaro 2015.

Čtěte více

Na podzim 2014 vstřelil 24 gólů - osm v předkole Ligy mistrů, pět v základní skupině Evropské ligy, deset v domácí lize a jeden v reprezentaci. Který byl podle Lafaty nejpamátnější?

„Možná se nabízí pět gólů proti Levadii Tallinn, ale nejvíc se pamatuju na gól nůžkami proti Jablonci. Moc hezkých gólů nedávám a tenhle se líbit musel. I mně se líbil a hodně si ho cením,“ řekl.

Forma nejlepšího střelce v historii samostatné ligy poutá i v zahraničí. Určitě by se našel nejeden zájemce o jeho služby. Lafata však přestup neplánuje.

„Přestup nehrozí. Jsem spokojený a díky angažmá ve Spartě jsem si splnil sen. O přestupu rozhodně nepřemýšlím. Ani to v mém věku není aktuální. Můžu to vyloučit,“ uklidnil sparťanské fanoušky.

I když sezona v Česku už skončila, Spartu ještě jeden zápas čeká. Příští týden ve čtvrtek bude v Bernu bojovat o postup do jarní fáze Evropské ligy. Proti Young Boys jí stačí i remíza.

„Kdybychom postoupili, tak by to byla ta nejlepší tečka za tímhle rokem. Pro postup uděláme všechno. Ale i kdyby se to nepovedlo, tak ten rok můžeme hodnotit kladně. Už jenom to, že jsme se dostali do Evropské ligy, je cenné. Někdy se to bere jako povinnost, ale loni jsme byli bez pohárů. Měli bychom si toho vážit. Vemte si Plzeň nebo Liberec, které loni hrály Evropskou ligu, ale teď v ní chybějí. Není to tak, že české kluby musí v pohárech být,“ dodal Lafata, který by měl stihnout vyléčit bolavá žebra.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...