Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bývalé ostravské hvězdy zářily v Poháru UEFA

Sport

  14:15
MILÁN - Všechny tři vychoval pro velký fotbal ostravský Baník, všichni tři patří k základním pilířům fotbalové reprezentace a všem třem teď jejich kluby můžou děkovat za to, že po jejich přičinění mají o hodně blíž k postupu do základních skupin v Poháru UEFA.

Baroš se trefil hned dvakrát. foto: ČTK


Milan Baroš se dočkal první gólové radosti, a dokonce hned dvojnásobné, v dresu Galatasaraye Istanbul v Bellinzoně, Marek Jankulovski pomohl vedoucí brankou AC Milán k triumfu nad dalším švýcarským týmem FC Curych a možná pomohl ukončit mizérii slavného týmu a Libor Sionko trefou v páté minutě nastaveného času vystřelil pro FC Kodaň vítězství na půdě FC Moskva. Hlavně na Barošovo procitnutí se čekalo. Rodák z Vigantic v Bellinzoně potěšil fanoušky Galatasaraye dvěma trefami ve druhém poločase a výrazně přispěl k vítězství 4:3. Nejprve skóroval hlavou po trestném kopu, pak po hrubce domácí obrany a sólovém úniku. Dvě branky naposledy vstřelil v říjnu před dvěma lety v reprezentaci do sítě trpaslíka ze San Marina. Trenér Galatasaraye Michael Skibbe sice měl z výhry radost, ale nepotěšily ho tři inkasované branky.

"Na tom budeme muset hodně pracovat. Ale ztěžuje nám to skutečnost, že máme spoustu zraněných, takže to bude chtít nějaký čas," řekl německý kouč ve službách Galatasaraye, který však mužstvo včetně Baroše pochválil za vysokou produktivitu. "Hodně jsme dřeli a dostávali se do mnoha šancí. Hráči odvedli výbornou práci a přispěli k tomu, že se o tom našem zápase dnes bude mluvit nejvíc ze všech," připomněl Skibbe divokou sedmibrankovou přestřelku, v níž se oba týmy přetahovaly o vedení. 

Na trefu Jankulovského v Miláně možná za nějaký čas budou vzpomínat jako na tu, která vyvedla hvězdný tým z vleklé krize. Milánští, kteří po bídné minulé sezoně letos poprvé v novodobé historii nehrají Ligu mistrů a prohráli první dva zápasy tohoto ročníku Seriei A, Curych udolali také díky příspěvku Jankulovského. Ten se prosadil na konci první půle, i když s vydatným přispěním obránce,
který si jeho střelu srazil do vlastní branky. AC tak zlomil odpor soupeře a nakonec došel k výhře 3:1. "Hlavně děkujeme těm fanouškům, kteří přišli i přesto, že nejsme v Lize mistrů. Ale pochopili, že jsme v těžké situaci," netajil svůj vděk trenér Carlo Ancelotti.

Sionko zachránil Kodaň
Ofenzivní opora FC Kodaň Sionko zachránil dánský celek v Moskvě a po svém zásahu z páté minuty nastavení si notně oddechl. Sionko byl hlavním hrdinou divokého závěru. Moskvané nejprve po vypršení 90 minut vyrovnali, ale ještě před závěrečným hvizdem stačil udeřit Sionko. "Bylo to ale pořádné drama," citovaly Sionka internetové stránky klubu. "Ale do odvety jsme si udělali výborný výsledek. Ale ještě musíme být opatrní, v odvetě nás ještě Moskva může potrápit," varoval Sionko.

Velký okamžik zažil i záložník Tomáš Jirsák. Wisla Krakov může po jeho brance doufat, že v domácí odvetě potrápí Tottenham, který ve čtvrtek vyhrál "jen" 2:1 a potvrdil, že jej start sezony zachytil ve špatném rozpoložení. "Chtěli jsme víc než jen jednogólový náskok. Aspoň ten druhý gól nám dává malou výhodu," prohlásil kouč Juande Ramos, jehož tým se bude o víkendu pokoušet odpoutat ode dna ligové tabulky.

Zatímco Tottenham vydřel alespoň těsné vítězství, další velcí favorité v odvetách budou mít o mnoho těžší pozici. La Coruňa na půdě norského Bergenu podlehla 0:2 a Feyenoord Rotterdam dokonce doma nestačil na další skandinávský celek Kalmar ze Švédska. Nizozemský klub tak po dvouleté pauze v pohárech začal nejhorším možným způsobem a prohru 0:1 se švédskými šampiony bude složitě napravovat. "Dostat se do skupiny pro nás bylo jedním
z hlavních cílů sezony, ale teď je na tom soupeř o mnoho lépe," připustil rozmrzelý trenér Feyenoordu Gertjan Verbeek.

Autoři: ,