Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bývalý hráč Kodaně Pospěch: Plzeň může postoupit

Sport

  12:54
PRAHA - V létě změnil dres. Z Kodaně zamířil do bundesligové Mohuče a proto může obránce Zdeněk Pospěch nejlépe poradit Plzni, co by mohlo na dánského mistra platit v play off Ligy mistrů. "Může jí nahrávat, že Kodaň prochází přestavbou defenzivy, odkud jsme odešli hned tři hráči," řekl Pospěch na srazu české fotbalové reprezentace před středečním přátelským zápasem v Norsku.

Slavící Zdeněk Pospěch ještě v dresu Kodaně foto: ČTK

Myslíte, že právě nesehranost soupeřovy obrany bude za týden největší výhodou úřadujícího českého mistra?
Je to jedna z cest. Srovnat se s takovou změnou nebývá jednoduché a trvá to nějakou dobu. Odešel jsem já, Antonsson i Wendt, což byla polovina stabilní obrany. Navíc skončil i legendární Jesper Gronkjar, který uměl sám rozhodovat zápasy.

Změní se něco na herním stylu osmifinalisty Ligy mistrů z minulé sezony, když po více než třech letech odešel úspěšný trenér Staale Solbakken?
Nahradil ho Roland Nilsson, ale sám nevím, jestli se něco změnilo. Zrušil jsem už dánský mobil a v Německu se mi zatím nedaří zprovoznit internetové připojení. Proto jsem se s bývalými spoluhráči zatím vůbec nebavil.

Má Plzeň šanci do základní skupiny nejprestižnější klubové soutěže v Evropě postoupit?
Je to vyrovnané. Plzeň má rychlostní typy hráčů, což je její největší síla. Umí nebezpečně a nečekaně vyrážet do protiútoků. Ty v Kodani dřív rozrážel Kvist, jenže ten taky odešel.

Na co si musí Západočeši naopak dávat pozor?
Za ty roky, které jsem v Kodani strávil, jsem poznal útočné možnosti týmu. Kanonýři N'Doye, Santin a v záloze Claudemira či Bolaňos - to jsou všechno výborní fotbalisté. Pozor by se ale měla Plzeň dávat hlavně na standardní situace. Kodaň je umí, má vysoké hráče a skvělé hlavičkáře.

Dokážou dánští fanoušci vytvořit soupeřům na Parken stadionu nepříjemnou kulisu?
Stoprocentně umí zavařit. Doufám, že jich přijde minimálně 25 tisíc a bude tam pořádná atmosféra. Zatím jde ale jen o play off Ligy mistrů, tak nevím, jak to budou místní brát.

O víkendu jste odehrál první zápas za německou Mohuč a hned z toho bylo vítězství 2:0 nad slavnějším Leverkusenem. Bylo pro vás hodně složité si převyknout na jinou soutěž?
Musím si zvyknout na nový herní styl, vysoké tempo i všechno okolo. Byl jsem taky trochu unavený, protože jsme hráli ve čtvrtek a pak hned v neděli.

Mohuč také prošla mnoha změnami. Je to hodně znát?
Pořád si úplně nerozumíme, ještě to není úplně ono. Vítězství byl první krůček, ale pořád před sebou máme spoustu práce. Tak to chodí, když přijde hodně nových hráčů.

Může vás bundesliga ještě fotbalově posunout?
Těžko říci, jestli se ve 32 letech můžu ještě nějak rozvíjet. Myslím, že už asi moc ne. Přesto to jsou další skvělé zkušenosti.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!