Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bývalý předseda fotbalového svazu Pelta je na svobodě. Skončil ale v nemocnici

Sport

  14:17aktualizováno  17:56
PRAHA - Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta byl ve středu propuštěn z vazby. Potvrdila to mluvčí věznice Brno-Bohunice Dana Krejčířová. Pelta opustil brněnskou věznici na základě rozhodnutí pražského městského soudu, který vyhověl jeho stížnosti proti vzetí do vazby a nařídil jeho okamžité propuštění. Následně byl někdejší šéf FAČR kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím převezen do nemocnice.

Miroslav Pelta na policii. foto: MAFRA

Pelta, který čelí obvinění v souvislosti s údajným zmanipulováním sportovních dotací, strávil ve vazbě měsíc. Poslal ho tam na počátku května Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli obavám, že bude ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost.

Městský soud však dnes dospěl k závěru, že podmínky pro první z důvodů vůbec nebyly splněny a druhý důvod už pominul. Pelta opustil věznici v odpoledních hodinách zadním vchodem, vyhnul se tak novinářům čekajícím před hlavním vchodem.

Bývalý šéf FAČR má stále zdravotní potíže, kvůli nimž byl 11. května převezen z Prahy do nemocnice brněnské vazební věznice. „Klient byl dnes propuštěn a v současné době probíhá jeho transport do nemocničního zařízení,“ řekl Peltův advokát Bronislav Šerák.

Na zápase ligové Slavie (zleva): Karel Březina, Bohuslav Sobotka, Miroslav...
Miroslav Pelta

V úterý vyšlo najevo, že Pelta zaslal z vazby rezignaci na svou funkci šéfa FAČR. Učinil tak proto, že na páteční valné hromadě nebyl zvolen nový předseda asociace, a obviněný Pelta tak zůstával v jejím čele.

Dvaapadesátiletý funkcionář, který vedl FAČR od roku 2011, byl původně jediným kandidátem na post předsedy, avšak po zadržení policií kandidaturu stáhl. Po jeho odstoupení asociaci nadále dočasně vedou místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr.

Peltův právník nechtěl spekulovat, zda je jedním z důvodů propuštění z vazby úterní rezignace na post předsedy FAČR. Rozhodnutí soudu mu ještě nebylo písemně doručeno. „Oficiálně důvody zatím ještě neznám, měl bych je vědět během dneška nebo zítřka,“ uvedl Šerák.

Kriminalisté stíhají Peltu, bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a někdejšího ředitele ministerského odboru Zdeňka Břízu za zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění čelí i FAČR jako právnická osoba.

Ve vazbě skončila kromě Pelty i Kratochvílová, která zatím v cele zůstává. Její stížnost soud ještě neprojednal.

Podle informací médií se trestní kauza týká mimo jiné dotací v hodnotě 454 milionů korun, které se nerozdělovaly podle zákonných kritérií. Pelta s Kratochvílovou se na jejich směřování údajně domlouvali nezávisle na jednání expertní komise, a to například v bytě v centru Prahy, který za tím účelem Pelta pronajal.

Kriminalisté se domnívají, že si šéf českého fotbalu zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

Autor: