Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bývalý trenér Barcelony Vilanova zemřel. Bylo mu 45 let

Sport

  18:32aktualizováno  19:02
BARCELONA - Španělský fotbalový trenér Tito Vilanova zemřel. Bývalý kouč Barcelony, kterou loni dovedl k mistrovskému titulu, podlehl ve 45 letech rakovině. Klub to oznámil na svých internetových stránkách.

Trenér fotbalistů Barcelony Tito Vilanova foto: ČTK

"FC Barcelona prožívá obrovský smutek. Tito Vilanova ve věku 45 let zemřel. Odpočívej v pokoji," stojí v prohlášení klubu.

Stadion Camp Nou bude v pátek večer a v noci otevřený, aby se fanoušci mohli s oblíbeným trenérem symbolicky rozloučit.

Smutek neprožívá jen Barcelona, kondolence přicházejí z celého světa. Například obránce Sergio Ramos, druhý kapitán konkurenčního Realu Madrid, napsal na svůj twitterový účet: "Byl příkladem pro nás všechny. Vyzařovala z něj síla. Odpočívej v pokoji."

Vilanova byl asistentem Josepa Guardioly v nejúspěšnější éře klubu. V létě 2012 se dokonce stal hlavním koučem Messiho a spol.

Mužstvo pod ním hrálo parádní fotbal - z prvních devatenácti ligových zápasů si připsalo osmnáct výher. A na konci ročníku slavil někdejší záložník svůj první titul v roli hlavního trenéra.

Nikdo tehdy nemohl předpokládat, že to byl zároveň titul poslední. Byť zdravotní problémy měl už dřív. Poprvé mu lékaři diagnostikovali rakovinu na příúšní žláze v roce 2011. Absolvoval několik operací a dokonce to vypadalo, že zákeřnou nemoc porazil...

Barcelonu miloval, ale klub musel kvůli nemoci opustit

Rakovina se však vždy vrátila. Loni v létě kvůli zdravotním problémům přenechal trenérské místo Gerardu Martinovi, aby se mohl naplno věnovat léčbě.

"Po nádherných pěti letech, které mi umožnily splnit si sen každého trenéra, jsem musel přehodnotit svůj život a začít soustředit všechnu svou energii na boj s nemocí," loučil se loni v červenci. "Barcelona je klub, který miluju. Kvůli léčbě bych však nemohl své práci obětovat maximum. Proto končím."

V pátek však svůj nejtěžší zápas prohrál.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...