Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Čech vychytal penalty a triumf Chelsea v Lize mistrů

Sport

  20:43aktualizováno  23:37
MNICHOV - Fotbalisté Chelsea poprvé v historii vyhráli Ligu mistrů a lví podíl na tom měl brankář Petr Čech. Londýnský klub v sobotním finále porazil Bayern Mnichov na pokutové kopy 4:3, v normální hrací době skončil zápas 1:1 po gólech Thomase Müllera a Didiera Drogby.

Fotbalisté Chelsea oslavují triumf v Lize mistrů foto: Reuters

Čech vedle dvou penalt v rozstřelu chytil pokutový kop i v prodloužení a stal se čtvrtým českým fotbalistou, který nejprestižnější klubovou soutěž vyhrál. Předtím se to povedlo Vladimíru Šmicrovi, Milanu Barošovi a Marku Jankulovskému.

Bayern byl prvním týmem, který hrál finále na svém vlastním stadionu a z této výhody od začátku těžil. Vytvářel si tlak, který postupně narůstal.

Chelsea bránila v devíti hráčích a snažila se o brejky, ale většinou neúspěšně. Daleko více práce než brankář Bayernu Manuel Neuer tak měl Čech.

Reprezentační gólman svůj tým podržel zejména ve 21. minutě. Hvězda Bayernu Arjen Robben se protáhl středem obrany do vápna a nebezpečně vystřelil po zemi. Čech však stačil se štěstím vyrazit na spojnici břevna a tyče. Pomáhal obraně také řešit nepříjemné a časté rohové kopy Bayernu; zcela volnému Bastienovi Schweinsteigerovi "ukradl" míč z hlavy.

Do velké šance se dostal i Müller, ale z voleje mířil mimo Čechovu branku. Podobně si vedl druhý nejlepší kanonýr soutěže Mario Gómez, který se ve vápně dobře uvolnil, ale pak vysoko přestřelil.

Chelsea se začala do hry dostávat až kolem 37. minuty, kdy nejprve zahrozil Drogba, kterého ale stačila obrana Bayernu včas zastavit. Chvíli nato se po pohledné kombinaci dostal na pravé straně k míči Salomon Kalou, který místo očekávaného centru vystřelil, ale Neuer byl u tyče včas.

Krátce po změně stran se sice Bayern dočkal gólu, ale dorážející Franck Ribéry stál ke smůle domácích fandů v ofsajdu. Čechovi několikrát pomohli obránci, kteří skákali do střel soupeřů a minimálně dvě hodně nebezpečné zablokovali. Chelsea se ale stále nemohla vymanit z tlaku a sedm minut před koncem na to doplatila. Na centr na zadní tyč si naběhl Müller a hlavičkou o zem se trefil přesně pod břevno.

Chelsea tak musela vrhnout vše do útoku a jako několikrát v této sezoně ukázala, že se nevzdává. Oslavu domácích fanoušků zastavil Drogba, který si naskočil na rohový kop a důraznou hlavičkou pod břevno srovnal a poslal zápas do prodloužení.

Petr Čech chytá Robbenovu penaltu

Londýňany gól povzbudil a začali si více dovolovat, ale Bayern je za to mohl potrestat. Drogba ve vápně šlápl zezadu na nohu Ribérymu a rozhodčí nařídil pokutový kop. Míč si vzal Robben, Čech však svého kamaráda "přečetl" a penaltu zneškodnil.

Bayern nevyužil ani dva závary, a tak musely rozhodnout pokutové kopy. Hned při té první v podání kapitána Lahma si Čech sáhl na míč, ale nevytěsnil ho. Naopak Neuer vychytal Matu. Další šanci zasáhnout měl Čech při pokusu svého brankářského kolegy Neuera, ale o kousek nedosáhl. Oličův pokus už ale lapil a další střela Schweinsteigera skončila s Čechovým přispěním na tyči. Míč si pak vzal Drogba a rozhodl o triumfu Chelsea.

Finálové utkání fotbalové Ligy mistrů v Mnichově:

Bayern - Chelsea 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), na penalty 3:4
Branky
: 83. Müller - 88. Drogba. Penaltu proměnili: Lahm, Gómez, Neuer - Luiz, Lampard, Cole, Drogba. Penaltu nedali: Olič, Schweinsteiger - Mata.

Rozhodčí: Proenca - Miranda, Santos (všichni Portug.). ŽK: Schweinsteiger - Cole, Luiz, Drogba, Torres. Diváci: 65.000.

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Timoščuk, Contento - Robben, Schweinsteiger, Müller (87. Van Buyten), Kroos, Ribéry (96. Olič) - Gómez. Trenér: Heynckes.

Chelsea: Čech - Bosingwa, Cahill, Luiz, Cole - Lampard, Mikel - Kalou (84. Torres), Mata, Bertrand (73. Malouda) - Drogba. Trenér: Di Matteo.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!