Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Čech: Remíza je velké povzbuzení

Sport

  15:30
LONDÝN - Fotbalový brankář Petr Čech věří, že jeho Chelsea přetaví remízu 1:1 z úvodního duelu semifinále Ligy mistrů v Liverpoolu příští středu v domácí postupovou oslavu. A on si pak za necelé čtyři týdny v Moskvě zahraje svoje první velké finále.

Na první branku byl Čech krátký. foto: ČTK

Podle Čecha, který v úterý na Anfield Road vytáhl proti domácím hvězdám Torresovi a Gerrardovi tři výtečné zákroky, může být pro semifinálovou sérii klíčový vlastní gól liverpoolského obránce Johna Arneho Riiseho. Právě jeho smolný zásah z páté minuty nastaveného času znamenal remízu 1:1.


"Samozřejmě mě moc potěšilo, že jsme v posledních vteřinách utkání stihli vyrovnat skóre. Je to velké povzbuzení," uvedl Čech na svých internetových stránkách. "Navíc si myslím, že se tento gól může ukázat jako rozhodující v celé semifinálové sérii. Ale to uvidíme až po odvetě," dodal. Pětadvacetiletý brankář je s Chelsea v semifinále soutěže potřetí. Před třemi lety a loni Liverpool pokaždé londýnského rivala po napínavém boji porazil. Čech nyní cítí šanci na prolomení nepříznivé série.

"Jsme zase o krok blíže finále, ale je třeba si uvědomit, že jsme teprve v polovině a čeká nás ještě odveta. A Liverpool je velmi kvalitní soupeř, takže zdaleka není nic rozhodnuté. Každopádně je pravda, že větší šanci na postup máme nyní my," uvažoval Čech.
Na Anfield Road v úterý kapituloval jednou. Když jej těsně před poločasem překonal zblízka střelou mezi nohy Kuijt, Čechovi prý zatrnulo. "Dostat gól do šatny, to není nikdy jednoduchá věc. Ale my jsme se s tím dokázali vyrovnat a ukázali jsme, že náš tým má velkou vnitřní sílu," popisoval český brankář.


Svým spoluhráčům ve sledované bitvě také výrazně pomohl. Důležité zákroky dvakrát vytáhl proti útočníkovi Torresovi, nejlepšímu střelci Liverpoolu, který letos nasázel ve všech soutěžích už 30 branek. Čech vyrazil nad břevno i nebezpečný pokus kapitána Gerrarda, a ten po utkání českému reprezentantovi vysekl poklonu, když jeho zákroky označil za fantastické. "Každý zákrok byl důležitý, protože jsem je předvedl v semifinále Ligy
mistrů. Důležité je, že přišly v klíčových chvílích utkání, a ne někde za stavu 3:0, kdy už je dávno o výsledku rozhodnuto," pochvaloval si Čech.


Autor: