Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čech: V šatně bylo šampaňské a řev. Dolehla na nás ale únava

Petr Čech

  9:47
AMSTERODAM (Od našeho zpravodaje) - Když Petr Čech před středeční půlnocí přišel před novináře, sálala z něj únava. Ale také nadšení. S Chelsea totiž vyhrál Evropskou ligu, která Benfiku zdolala až díky gólu v nastavení výsledkem 2:1.

Petr Čech s trofejí pro vítěze Evropské ligy. foto: Reuters

"V šatně bylo šampaňské a řev," popisoval třicetiletý gólman, jak probíhaly oslavy velkého triumfu. "Ale všichni jsme tak unavení, že to nebylo tak divoké, jak by se asi čekalo."

Chelsea v Amsterdam Areně porazila 2:1 Benfiku Lisabon. K loňskému triumfu v Lize mistrů tak přidala také vítězství v Evropské lize, takže nyní je úřadujícím šampionem v obou prestižních soutěžích. I když jenom na týden a půl, neboť finále Ligy mistrů se hraje až příští víkend.

"Budeme si to teď týden užívat. Vždyť je to poprvé v historii, co se to někomu podařilo - že vyhrál ve dvou letech za sebou Ligu mistrů a Evropskou ligu," připomněl Čech.

GÓL! Čech inkasoval pouze jednou. Překonal ho Cardozo z penalty.

Chelsea navázala na Porto, které ovšem v roce 2003 vyhrálo ještě v Poháru UEFA (ten se později transformoval právě do dnešní Evropské ligy).

Český brankář si připsal několik jistých zákroků. Ale hlavně vymyslel úvodní gól zápasu! Ve druhém poločase si všiml na polovině hřiště volného Juana Maty, na kterého rychle vyhodil míč. Jeho spoluhráč jen prodloužil na útočníka Fernanda Torrese, jenž už pelášil sám na brankáře soupeře.

"Vyšlo to perfektně. Pak mi taky běžela část spoluhráčů pogratulovat, což mě udělalo radost také," pokračoval Čech.

Ten přitom - s nadsázkou řečeno - mohl Chelsea chybět. Před zápasem mu totiž málem ujel klubový autobus mířící na stadion.

Ale nechme mluvit hlavního protagonistu: "Potřeboval jsem si ještě odskočil a někdo v autobuse se asi přepočítal. Když jsem vycházel z hotelu, tak autobus už jel. Ale zastavil, protože si všimli, že chybím. Dělal jsem si legraci, že mě asi nepotřebují, tak pojedu rovnou domů."

Domů však samozřejmě nejel. Místo toho vychytal čtrnáctou velku trofej ve své bohaté kariéře.

Autor: