Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čech: Věřím, že teď se Španělskem uhrajeme bod

Sport

  17:57
PRAHA - Čeští fotbalisté potřebují v závěru kvalifikace každý bod, aby si zajistili baráž o účast na mistrovství Evropy, a brankář Petr Čech věří, že se jim nějaký podaří získat už v pátek proti španělským mistrům světa.

Petr Čech na srazu české fotbalové reprezentace foto: ČTK

Tým je podle něj schopen zopakovat výkon ze Španělska, kde na jaře prohrál jen 1:2, tentokrát však s lepším výsledkem. Čech se ale trochu obává toho, že Španělé s vidinou jistého postupu budou moci hrát uvolněně a o to budou nebezpečnější.

"Je to nejlepší tým současnosti, takže to určitě budeme mít hodně těžké. Ale u nich jsme nebyli daleko od senzace, abychom nějaký bod uhráli, a proto věřím, že tentokrát se nám to povede. Pokusíme se z toho zápasu vydolovat, co nejvíce to půjde. Minimálně ten kýžený bod, který by nám pomohl v závěru kvalifikace," řekl Čech na srazu reprezentace s odkazem na to, že by si tak Češi mohli dovolit uhrát v posledním utkání s Litvou stejný výsledek, jaký uhraje Skotsko proti Španělsku.

ČTĚTE TAKÉ

Úřadující mistři Evropy a světa už mají jistý postup, podle Čecha to však nebude výhoda. Spíše naopak. "Pokud přijedou bez tlaku a s cílem si užít fotbal, tak při jejich kvalitách mohou být ještě nebezpečnější. Určitě nás nepodcení. Jde jim o prestiž a udržení první pozice v žebříčku FIFA. Proto si nemohou dovolit přijet do Prahy jen odehrát zápas, ale budou chtít vyhrát," mínil Čech.

Rovněž si nemyslí, že soupeř nasadí náhradníky. "Budou hrát v nejsilnějším složení. Pokud by ale přeci jen dali šanci dalším hráčům, tak je to nepoznamená. Oni mají tak zažitý systém hry, že budou hrát pořád stejně. A i náhradníci mají takovou kvalitu, že nebudou oslabeni. U nich je jedno, kdo nastoupí," řekl Čech.

"Náhradníci navíc budou mít motivaci dokázat, že do týmu patří," připomněl. V Chelsea má hned dva španělské spoluhráče Fernanda Torrese a Juana Matu. "Trochu jsme se o tom bavili, ale nijak zvlášť. Já spíše věřím, že po utkání se budu moci smát já," prozradil Čech. "Co mi ale Fernando říkal, tak určitě nepřijedou jenom na výlet," dodal.

"Snad nás požene kupředu zaplněná Letná"

Čech očekává, že utkání bude mít podobný průběh jako březnový vzájemný duel v Granadě. "Je velká pravděpodobnost, že zápas bude vypadat podobně jako u nich. Budou chtít mít kontrolu nad zápasem, my budeme čekat na šanci, kterou se musíme snažit proměnit," uvedla česká brankářská jednička, která věří, že by se Španělé mohli trápit podobně jako například Barcelona v neděli v ligovém utkání na půdě Gijonu.

"Sice vyhráli 1:0, ale soupeře nijak nepřehrávali. Potvrdili, že ne vždy utkání vyjde po herní stránce. To může být recept pro nás i pro Plzeň, až bude hrát s Barcelonou," řekl Čech.

Reprezentanti se spoléhají na to, že jim pomůže i vyprodaná Letná. "Bude záležet na tom, v jakém prostředí se bude hrát. Pokud budeme mít na své straně fanoušky, kteří nám v klíčových chvílích pomohou, tak může být domácí prostředí naše výhoda. Věřím, že lidi přijdou. Poslední domácí zápas může být klíčem k tomu, jestli budou mít fanoušci možnost jet s námi na baráž nebo na mistovství Evropy. Proto by měli přijít a pomoct nám to dokázat," burcoval Čech fanoušky.

Toho čeká i trochu nezvyklá příprava na utkání, protože kromě tréninku věnuje jeden večer generálce na sobotní koncert v pražském Rock Café se skupinou Eddie Stoilow. "Sejdeme se na zkoušce, abychom se secvičili. Více toho nestihneme, protože já mám reprezentační povinnosti a kluci zase natáčejí novou desku," prozradil Čech, který se na koncert připravoval individuálně.

"Bylo to limitované, protože zápasů bylo hodně, ale vždycky jsem si našel trochu času. Takže jak na páteční zápas, tak i na sobotu jsem připraven. Budu s nimi hrát více než jednu písničku. Je toho připraveno víc, ale nechci moc prozrazovat," dodal. Při koncertu pak očekává větší nervozitu než před zápasem se Španělskem. "Na fotbal jsem zvyklý, tohle ale pro mě bude něco nového."

Autor: