Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Čech ví, jak na Španělsko: S mistry světa musíme hrát hlavně chytře

Sport

  11:06
PRAHA - Chelsea si načasovala návrat vítězné formy akorát i pro českou reprezentaci. V dresu londýnského klubu zase září brankář Petr Čech (28), který bude možná nejvytíženějším fotbalistou pátečního zápasu súřadujícími mistry světa i Evropy ve Španělsku. „Uvidíme, jestli si pořádně zachytám,“ těší se gólman.

Český brankář Petr Čech foto: ČTK

Jak si v Chelsea užíváte návrat do vítězných kolejí?
Po těžkých chvílích, kdy jsme hráli lépe, než se z mizerných výsledků mohlo zdát, se vracíme tam, kam patříme. V neděli jsme porazili v bitvě o šest bodů 2:0 Manchester City a přeskočili ho v tabulce. Když budeme dál vyhrávat, brzy se nalepíme i na poslední dva týmy, které jsou před námi.

Na vedoucí Manchester United ale ztrácíte propastných devět bodů. Pořád hodláte bojovat o anglický titul?
Musíme doufat, že United ztratí nějaké body. Hraje ještě Anglický pohár, Ligu mistrů a navíc ho trápí zranění a absence vykartovaných hráčů. Má toho hodně a čeká ho náročné období. Pořád ale drží vše ve svých rukou a záleží jen na něm, jestli náskok udrží. My patříme mezi týmy, které musí vyhrávat a dostat tím United pod tlak.

Na rivala z Old Trafford narazíte i ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Může vám to nějak pomoci?
Musíme ho vyřadit, protože pro tak slavný tým je vypadnutí z Ligy mistrů nepříjemné. Pak by to na něj mohlo mít dopad i v Premier League, kde ho potkáme až v květnu před koncem ligy. Do té doby se ale může všechno změnit.

Teď vás ale čeká důležitý zápas kvalifikace o Euro 2012 za národní tým. Co na Španělsko říkáte?
Právem je v žebříčku FIFA na prvním místě. Sice se mu moc nepovedly poslední přátelské zápasy, ale pořád je zdaleka nejlepší na světě. Čeká se od nich, že budou neustále vítězit a oni také vyhrávají.

Proč podle vás tak vládne mezinárodnímu fotbalu?
Jádrem jsou hráči z Barcelony, kteří jsou spolu každý den a hrají pohromadě 50 zápasů za sezonu. To je obrovská výhoda, protože v ostatních reprezentacích to funguje jinak. Tam se scházejí maximálně jednou za měsíc. Když k tomu přidáte ostatní nejlepší španělské fotbalisty, vyjde vám tým, který nemá slabiny.

Takže vás v bráně čeká hodně práce?
To se teprve uvidí. Na papíře to možná vypadá jednoznačně, ale rozhodne se na hřišti. Španělé musí před vlastním publikem vyhrát, protože chtějí mít co nejdřív jistotu postupu na Euro. Asi to ale budeme my, kdo se ocitne pod neustálým tlakem. Záleží jen na nás, jestli k tomu přistoupíme chytře.

Jaký recept by na ně mohl platit?
Disciplína. Jakmile budeme poctivě a na těsno bránit, určitě jim ten fotbal otrávíme. Jejich hvězdy nesmí mít prostor a ani vteřinu na to, aby mohly něco vymyslet. Důležité jsou i taktické fauly. Tak Barcelonu loni v semifinále Ligy mistrů vyřadil Inter Milán.

Jenže během únorové porážky 2:4 v přípravném duelu s Chorvatskem česká reprezentace moc pevnou obranu nepředvedla...
Byla to dobrá zkouška, ve které jsme udělali hloupé chyby. Ale to se dá napravit. Určitě se z toho poučíme. Hodně kluků tehdy nebylo rozehraných kvůli zimní přestávce v klubu. Na utkání s Chorvatskem se dala najít i spousta pozitivních věcí především v ofenzivě, které naopak můžeme teď využít.

Na jaký výsledek si může národní tým věřit?
Pokud vyjde všechno do puntíku, můžeme si něco odvézt. Ambice však nejsou porazit Španělsko, ale odehrát s ním co nejlepší zápas. Každý bod by byl zlatý a znamenal by výhodu oproti ostatním týmům ve skupině. Nejdůležitější však bude vyhrát nad Lichtenštejnskem a držet si místo znamenající baráž.