Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Čech: Vyhráli jsme zaslouženě

Sport

  15:51
Londýn/Praha - Navzdory tomu, že šlágr anglické ligy s Manchesterem rozhodli fotbalisté Chelsea ve svůj prospěch až penaltou pět minut před koncem, brankář vítězného týmu Petr Čech nepochyboval o tom, že "Blues" si připsala tři body po právu. Pětadvacetiletý gólman a jeho spoluhráči tak zadělali na pořádně dramatický závěr Premier League: dvě kola před koncem soutěže mají stejně bodů jako United, lepší skóre však stále staví do výhodnější pozice obhájce titulu z Manchesteru.

Petr Čech pomohl Chelsea k remíze. foto: ČTK

Sobotní úspěch Chelsea zase všechno k Čechově radosti zamotal. "Každopádně si myslím, že za výkon v celém zápasu jsme si to vítězství rozhodně zasloužili," uvedl Čech dnes na svých internetových stránkách. "Od první minuty bylo na našem výkonu zřetelně poznat, že chceme vyhrát, že nebudeme hrát na 0:0 a pak čekat na nějaký náhodný gól, který se nám podaří vstřelit," pochvaloval si Čech. Pro Chelsea se hit víkendu vyvíjel od začátku lépe a Čech z branky pozoroval narůstající tlak svých spoluhráčů v poli a vedoucí gól Ballacka.

"Ale už před tím jsme tam měli dost šancí, třeba Joe Cole trefil spojnici," vzpomínal Čech. Podle plzeňského rodáka bylo důležitým okamžikem zápasu, že se Chelsea nepoložila poté, co hostující Rooney po selhání obrany vyrovnal. "Z našeho pohledu to znamenalo začít znovu od začátku. Důležité bylo, že jsme si opět dokázali vytvořit tlak, že jsme se snažili dát gól," popisoval Čech.

Vítězné branky se Londýňané dočkali až chvíli před závěrečným hvizdem. Pokutový kop, který sudí nařídili proti Manchesteru po ruce Carricka v pokutovém území, vzbudil velké emoce a vyvolal řadu rozporuplných reakcí. Zatímco třeba kouč Manchesteru Alex Ferguson označil rozhodnutí rozhodčích za "ďábelské", Čech měl na věc úplně jiný názor. "Penalta byla jasná," tvrdil Čech, který měl na konci utkání i štěstí, když mu těsně před koncem na brankové čáře pomohl odkopnout míč do bezpečí střídající útočník Ševčenko.

Chelsea důležitý triumf těšil ze dvou důvodů. Za prvé se bodově dotáhla na Manchester a výhru pak hráči mohli věnovat záložníkovi Frankovi Lampardovi, kterému v týdnu před zápasem umřela matka. Lampard tak do utkání ani nezasáhl. "Všichni věříme, že tato výhra bude pro Franka psychickým povzbuzením v jeho těžkých životních chvílích," poznamenal Čech. Ten po sobotě se spoluhráči může dál snít o tom, že Manchester po roce svrhnou z anglického trůnu a naopak oni po dvou letech budou slavit mistrovský titul.

Autor: