130 let

Lyon - Real Madrid (hráči Realu oslavují) | foto: Reuters

Čechova Chelsea vykradla Kodaň, Real s Lyonem jen remizoval

Sport
  •   21:46aktualizováno  22:50
PRAHA - Souboj českých fotbalových reprezentantů v osmifinále Ligy mistrů vyznívá mnohem lépe pro brankáře Petra Čecha. Jeho Chelsea v úvodním utkání na půdě Kodaně vyhrála 2:0 zásluhou dvou gólů Nicolase Anelky a má velmi dobrou výchozí pozici do odvety. Dánskému mistrovi nepomohl ani aktivní výkon pravého beka Zdeňka Pospěcha.

Chelsea proti Kodani od začátku nasadila svou rekordní posilu Fernanda Torrese, který od příchodu z Liverpoolu sklízel především kritiku, dnes však předvedl zřejmě nejlepší výkon v novém působišti. Dostal se do čtyř vyložených šancí, ovšem pokaždé ztroskotal na brankáři Johanu Wilandovi.

Ani on však Kodaň v 17. minutě neuchránil od inkasovaného gólu. Dánové chybovali v rozehrávce, k míči se dostal Anelka a střelou z vápna po zemi otevřel skóre.

Kodaň začala v útoku hrozit až po změně stran, ovšem Čech v brance Chelsea příliš práce neměl. Navíc deset minut po poločase se znovu prosadil Anelka a zařídil Chelsea uklidňující náskok. Byl to pro něj již sedmý gól v této sezoně Ligy mistrů a v tabulce střelců se dotáhl na vedoucího Samuela Eto'a z Interu Milán.

Chelsea si již vedení pohlídala a v odvetě by neměla mít problém postoupit. Na Stamford Bridge navíc Kodaň přijede bez Pospěcha, který za faul dostal žlutou kartu a v odvetě nemůže hrát.

Lyon v závěru vybojoval remízu
Real chtěl v Lyonu vyvrátit "pravidlo", že na jeho půdě vždy prohrál. Přesto v prvním poločase působil spíše pasivním dojmem. Ke změně došlo až po přestávce: Ronaldo trefil z přímého kopu tyč, záhy nato Sergio Ramos hlavičkoval do břevna.

Real stále zvyšoval aktivitu a trenér José Mourinho zareagoval podporou útoku: na hřiště poslal Benzemu, hráče, který v Lyonu působil dvanáct let, a ten po pár vteřinách na trávníku otevřel skóre střelou mezi nohama Llorise.

Lyon se však nevzdal a dočkal se možná trochu překvapivého vyrovnání. Sedm minut před koncem propadl míč až ke Gomisovi, jenž jednouduchou střelou zblízka vyrovnal na konečných 1:1. Odveta je na programu 16. března v Madridu.

Výsledky 1. zápasů osmifinále LM

FC Kodaň - Chelsea 0:2 (0:1)
Branky: 17. a 54. Anelka. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). Diváci: 36.713.

Olympique Lyon - Real Madrid 1:1 (0:0)
Branky: 83. Gomis - 65. Benzema. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 40.299.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK